Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Blog

Azt már tudjuk, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk, ha az antibiotikumok használatáról van szó. Ennek az az oka, hogy (különösen a séles psrektumú fajta) rettenetes kárt tehetünk vele az immunrendszerünkbe és akár évekbe tlehet, mire a szervezetünk visszaáll a normális kerékvágásba.
Ha orvosunk egy kisebb betegésgre is antibiotikumot írt fel, akkor érdemes meggyőződni arról, hogy valóban szükség van-e rájuk. A statisztikák azt mutatják, hogy minden harmadik antibiotikumos recept szükségtelen, mivel az adott betegség egy kis pihenéssel és fekvéssel is könnyedén kezelhető.
Esetenként, például súlyos bakteriális fertőzés alkalmával vagy műtét után azonban elkerülhetetlen az antibiotikumok szedése, azonbn ilyenkor sem kell tartani a mellékhatásaiktól, ha szedünk mellettük probiotikumokat. A probiotikumok ugyanis nem engedik, hogy legyengüljön az immunrendszerünk, megvédik az emésztőrendszert, így segítenek abban is, hogy ne kelljen a Candidával számolnunk.
A probiotikumokkal tehát ki lehet azokat a mellékhatásokat küszöbölni, amelyek az antibiotikum használat következtében alakulnak ki. A probiotikumok megakadályozzák, hogy a Candida átvegye az uralmat a bélben és a szervezet egészében. A kutatásokból világosan kiderül, hogy a probiotikumok megakadályozzák a Candida elszaporodását egy antibiotikumos kúra esetében is. Ez valóban megmutatja, hogy milyen hatékony lehet egy probiotikum, illetve, hogy a Candidában szenvedők miért illesztik be a napi rutinjukba.

Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy rendszeresen szedjünk probiotikumos kapszulákat vagy csak szeretnénk azok hatékonyságát fokozni, akkor van jónéhány olyan probiotikus élelmiszer, ami segít a jótékony baktériumok elszaporításában a belekben. Ezeket a Candida diéta mellett is igen hatékonyan lehet fogyasztani.
A legfontosabb probiotikus élelmiszerek közé tartozik a joghurt, a kefír, az erjesztett ételek, mint a savanyú káposzta és a kimcsi. Ezek nemcsak élvezetes ételek, hanem még jó hatással vannak a Candida fertőzés leküzdésében is.

Joghurt
A legtöbb probiotikus joghurt gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, de néhány ezek közül sokkal hatékonyabban fejtik ki ezt a hatást. Áltlaában a legjobbak a probiotikus jelzéssel ellátott joghurtok. Persze fontos, hogy alaposan utánajárjunk annak, hogy milyen probiotikumok is találhatóak az adott joghurtban, illetve, hogy az mi módon gyakorol hatást a Candidára. A Lactobacillus acidophilus törzsek és a bifidobaktériumok különösen hasznosak. Kerüljük azokat a joghurtokat, amelyeken nincs feltüntetve, hogy probiotikus baktériumok találhatóak bennük.
Ne feledjük azt sem, hogy a felesleges cukor, a hozzáadott cukor a Candida elszaporodását segíti, illetve újraindíthatja. Éppen ezért a legjobb, ha natúr joghurtot vásárolunk, ami nincs cukrozva vagy olyat, ami hozzáadott cukor nélkül készült. A sima joghurt tehát a legjobb, ugyan lehet, hogy az íze unalmas, de ezt könnyedén feldobhatjuk különféle módokon, gyümölcsökkel, zabpehellyel stb.
Még jobb, ha elfelejtjük a dobozos joghurtot és saját probiotikus joghurtot készítünk. Ezt nagyon könnyen meg lehet tenni: csak egy kis joghurt kultúra és tej kell hozzá, amit összekeverünk, a többit pedig már a baktériumok elvégzik maguk.
 

Észrevetted, hogy milyen sok recept készül mostanában kókuszliszttel, kókusztejjel vagy más kókuszos termékkel. Mivel az egészségügyi szakértők is megerősítették a kókusz előnyeit, sőt azok széles körben ismertté váltak az elmúlt tíz évben, ezért a kókuszos egészséges élelmiszerek népszerűsége folyamatosan növekszik. Amellett, hogy szinte bármelyik diétába be lehet illeszteni, a kókusz közismert sokoldalúságáról és széles körű felhasználhatóságáról. De nézzük is meg, hogy miként kapcsolódnak az egyes termékek a Candidához.
Az elkövetkező időkben elő fognak kerülni a következő kókuszos termékek: a kókuszolaj, a kókusvaj, a kókuszvíz, a kókusztej, a kókuszliszt, a kókuszcukor, a szárított/aprított kókuszpehely, a kókusznektár és a kókuszecet. De kezdjük most a kókuszliszttel.

A kókuszliszt és a Candida
A kókuszliszt az az anyag, ami a kókusztej kivonása után marad. Sokan előszeretettel használják a kókuszlisztet főzéshez, sütéshez, mivel nem tartalmaz glutént és más gabonát, éppen ezért ideális azok számára, akik glutén intoleranciában vagy emésztési problémákban szenvednek. Ezenfelül gazdag rostokban és fehérjékben, de fontos kiemelni azt is, hogy a kókuszliszt általában édesebb, mint más típusú liszt, ezért nagyon finom süteményeket lehet készíteni belőlük, amelyekbe ráadásul kevesebb cukrot is kell adnunk.
A kókuszliszt kiváló alternatíva a Candida fertőzésben szenvedők számára is, mivel ebben az anyagban is sok az értékes gombaellenes zsírsav, a laurinsav és a kaprilsav. Ráadásul a kókuszliszt meglehetősen különleges magas rosttartalma miatt, aminek köszönhetően hatékonyan kezeli az emésztési problémákat, illetve a fogyókúrázóknak is segítséget nyújt.

A gombaellenes szerekről

2014.08.08 09:49

Sokan kérdezik, hogy a természetes vagy az orvos által felírt gombaellenes készítmények hatásosak-e a Candida gomba esetében. A válasz az, hogy mindkettő egyaránt hatékony lehet. Minden tényezőt összevetve elmondható, hogy általában a természetes gombaellenes szerek enyhébbek, viszont kevesebb a mellékhatásuk, ígz ezek esetében fontolóra kell venni használatukat. Előfordulhat azonban, hogy két-három természetes gombaellenes szerre is szükség lesz ahhoz, hogy hatékonyan megszabadulhassunk a Candida fertőzéstől, mivel egy idő után a Candida hatékonyan alkalmazkodik ezekhez.
Ha úgy döntünk, hogy a természetes gombaellenes készítményekhez fordulunk, akkor a legjobb, ha kipbáljuk a következőket. A kaprilsav igen hatékony a Candida visszaszorításában, ez az anyag pedig megtalálható nagy koncentrációban a kókuszolajban. Számos tanulmány igazolta intenzv gombaellenes tulajdonságait. A másik lehetőség az oreganoolaj, amiről egy 1999-es tanulmány megállaptotta, hogy egyszerre fungisztatikus és fungicid. Egy másik tanulmány pedig rámutatott arra is, hogy a grapefruitmag kivonat is hatékony több, mint nyolcszáz baktérium, vírus és gomba kiirtásában.
Ezenfelül vannak hatékony gombaellenes szerek a szupermarketek polcain is. Az olyan éleémiszerek, mint a fokhagyma, a svéd karórépa, a kókuszolaj, az olívaolaj vagy az ördögyelv mind rendelkeznek gombaölő tulajdonságokkal. Ezen élelmiszerek beéptése a diétába is hatékony módszer lehet a Candida kiirtásához.

A prebiotikumok természetes táplálékforrásként szolgálnak a probiotikus baktériumok számára, amelyek így képesek elszaporodni, így visszaszorítnai a káros baktériumokat, gombákat, többek között a Candidát is. A probiotikus kiegészítők fogyasztása is hatékony lehet, de ezek nem sokat segítenek abban, hogy a bélflóra önmagát állítsa helyre  - erre vannak az olyan prebiotikumok, mint például az ördögnyelv kivonata, a glükomannán. A glükomannánnak tehát fontos szerepe van a Candida-fertőzés megelőzésében és annak visszaszorításában is.

Miért jobb a glükomannán, mint a psyllium héj?
A fő ok, ami miatt inkább megéri az ördögnyelv kivonatát fogyasztani az útifű maghéjat, mert ezt a legtöbb ember sokkal jobban tolerálja. A psyllium okozhat hasi fájdalmat és allergiás reakciókat, bár ezek nyilván ritkák, de mégis előfordulhatnak. És bár nem kapcsolódik a búzatermékekhez, nem tartalmaz glutént, mégis problémákat okozhat azoknál, akik nem toleránsak ezzel a fehérjével. A glükomannán esetében azonban nincsenek ilyen gondok, ilyen teljes biztonsággal lehet használni a Candida visszaszorításában. (Egyébként éppen ezért alkalmas fogyókúrás célokra is, amelyről bővebben lehet olvasni a www.ordognyelvkapszula.hu és a www.ordognyelv.net oldalakon).
A glükomannán ráadásul egy olyan oldható rost, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet, a vércukorszintet, valamint az inzulinszintet, így a cukorbetegség esetében is hatékony (Több infó a www.ördögnyelv.hu oldalon).
 

Ha úgy döntünk, hogy a tejsavbaktériumok helyett talaj-alapú probiotikumokat választanánk a Candida fertőzés megszüntetésére, akkor jónéhány kiváló megoldás közül választhatunk, mivel a piacon sokféle hatékony termék áll a rendelkezésünkre. A legjobbak a megelőző-segítő probiotikumok, melyeket nagyon sok klinikai vizsgálatban teszteltek már és igen hatékonynak bizonyultak a megelőzésben, illetve a Candida fertőzés megszüntetésében is.
Érdemes olyan probiotikumot választanunk, ami különféle baktériumok kombinációját tartalmazza, tehát van benne például tejsavbaktérium, illetve talaj-alapú probiotikum is, mivel ezek sokkal hatékonyabbak, éppen azért, mert a sokféle baktérium különféle területekre hat, különféleképpen fejti ki hatását. Az egészséges bélflóra is több száz különféle baktériumtözset tartalmaz, ezért csak jót tehetünk azzal, ha mi is olyan terméket vásárolunk, amelyben legalább 7 féle baktériumtörzs található. Ha a bélflóra meggyengült az antiobiotikum fogyasztásának hatására vagy egy más tényező miatt, akkor a probiotikum segíthet visszaállítani az egyensúlyát, miközben hatékonyan visszaszorítja a Candidát is.
A talaj-alapú organizmusok választása azért is bizonyulhat hatékonynak, mivel a tejsavbaktériumokkal ellentétben ezek sokkal ellenállóbbak és jpbban képesek megtelepedni a bélben. Ezenfelül nem is igényelnek hűtést, mivel szívósabbak és ellenállóbbak, mint az egyébként szintén igen hatékony tejsavbaktériumok.

Mit igyunk, hogy megtisztítsuk magunkat a Candida telepektől?

Az első dolog, amit meg kell említeni ebben a szakaszban, hogy nagyon fontos, hogy sok vizet fogyasszunk, mert a Candida is csak így képes távozni a szervezetünkből. A bőséges folyadékfogyasztással megadjuk a szervezetnek az esélyt, hogy eltávolítsa a felhalmozódott toxinokat és a Candidát. A folyadékok az emésztőrendszer működését is felgyorsítják, így felpörgetik a méregtelenítő folyamatokat is.
Számos mréegtelenítő ital van, amiket szintén fel lehet használni a hatékonyabb tisztításhoz. A Candida diéta, méregtelenítés során olyan folyadékokat ell keresni, melyek támogatják a máj működését, előmozdítják a székletürítést és ösztönzik a testet arra, hogy gyorsabban kiürítse a szervezetből a Candidát. Ha komolyan kezelni szeretnénk kiutasítani a Candidát akkor a következő italok nagy segítséget jelenthetnek:

Recept: rostban gazdag shakeShake

1 nagy pohár víz
1 lapos evőkanál rost kiegészítő
1 lapos evőkanál folyékony bentonit

Ez az ital képes a bélből is eltávolítani a méreganyagokat. A rost kiegészítő felgyorsítja az emésztést és a bélbolyhokat is kipucolja. A bentonit nedvszívó képességének köszönhetően magába szívja a méreganyagokat, melyek a bélfalon megtapadtak és biztonságosan eltávolítja azokat a szervezetből. Rost kiegészítőként használhatunk Psyllium maghéjat, ami nagyon hatékony, de a tiszta alma vagy almaecet is igen hatékony. A len, az akác, az inulin és más prebiotikumok is kiváló rostforrások.

Az omega-3 zsírsavak fontos elemei a táplálkozásnak és már számos tanulmány igazolta sokféle egészségügyi előnyüket is. Nemcsak azért fontosak, mert kiemelkedő szerepet játszanak az anyagcserében, hanem mert segítenek fenntartani a megfelelő agyműködést és lehetővé teszik a normális növekedést és fejlődést. Emellett persze fontos szerepe van a Candida visszaszorításában is.
Annak ellenére azonban, hogy ilyen fontosak számunkra az omega-3 zsírsavak, a szervezetünk nem képes ezt előállítani, tehát fontos mindennap pótolni őket, mivel az omega-3 zsírsavak egyetlen forrásai azok az ételek, amiket elfogyasztunk. Az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségben történő fogyasztása csökkenti a gyulladásokat, enyhíti a Candida okozta tüneteket és gyógyítja az emésztési panaszokat.
Mivel a Candida elszaporodása és a gyulladás szorosan kapcsolódó problémák, ezért a legjobb módja a Candida visszaszorításának a gyulladások megszüntetése, a bélflóra egészségének visszaállítása és a szervezet egyensúlyának megőrzése. Ebbe beletartozik a megfelelő pH-szint fenntartása a bélben és az egészséges és változatos bélflóra előmozdítása. Néha azonban szükség van a testünknek egy kis segítségre, hogy ez megvalósulhasson és éppen erre valók az omega-3 zsírsavak.
Az omega-3 zsírsavakról már többször kimutatták, hogy csökkentik a gyulladásokat, így közvetve hozzájárulhanak az olyan emésztési zavarok mérséklődéséhez, mint a Candida fertőzés.

A legfontosabb probiotikumokban főként lactobacillusokat és bifidobaktériumokat találunk, de ezek közül még számos olyan törzs van, amik jótékony hatást fejtenek ki a szervezetre. Sőt a kutatások bebizonyították, hogy a probiotikumok nemcsak a Candida visszaszorításában fontosak, hanem azontúl még számos előnyük is van. A következőkben ezeket vesszük végig.

Atópia és asztma
A probiotikumok csökkenthetik az atópia kockázatát (túlérzékenységi reakció bizonyos környezeti allergénekre) és az asztma előfordulását a gyermekek esetében. Több kutatás is lezajlott ezen a területen, amik egyértelműen pozitív eredményeket hoztak. Egy 2013-as elemzés (Nancy Elazav vezette kutatás az University of Miamin) össze gyűjtötte ezeket a vizsgálatokat, hogy értékelje a probiotikumok hatékonyságát az allergének és asztma esetében. Az adatok azt mutatták, hogy a születés előtt beadott probiotikumok csökkentik az atópiás túlérzékenységet. Illetve kisgyermekkorban képesek megszüntetni vagy enyhíteni az asztma tüneteit is.

Csökkenti a rák kockázatát
A lactobacillusoknak és a bifidobaktériumoknak van egy olyan képességük, hogy módosítják a bélflórát, aminek következtében képesek a rák kockázatát is csökkenteni, ami annak köszönhető, hogy csökkentik a rákhoz kapcsolódó vegyi anyagok mennyiségét a gyomor-bél traktusban. A rák kiújulását is meg lehet akadályozni a probiotikumokkal, főleg az L. casei segítségével.

A legtöbb ember soha nem hallott még a Candida élesztőgombáról, így nem is sejti, hogy ez a gomba nagyon sokféle fertőzéshez kapcsolódhat. A kis mennyiségű Candida gomba igen gyakori, de néha ezek mennyisége meghaladják a normális értéket. Ezekben az esetekben a Candida túlszaporodás eljuthat egy olyan pontra, amikor a test működései zavart szenvenek és az immunrendszer működése is sérül. Általában azonban a túlszaporodás tünetei pusztán kényelmetlenek, de időnként azok is veszélyesek lehetnek.

A Candida leggyakoribb okai
Számos tényező okozhatja az ilyen típusú gomba túlzott elszaporodását. A leggyakoribb okok közé lehet sorolni az antibiotikumok szedését vagy a szájon át szedhető fogamzásgátlók használatát. Az antibiotikumok megölik a barátságos baktériumokat a szervezetben, ami fertőzéseket okozhat. A barátságos baktériumok azok, amik képesek kontrollálni a Candida létezését, megakadályozza annak a túlszaporodását. Ezen baktériumok hiánya tehát a Candida elszaporodásához vezethet.
A szájon át szedhető fogamzásgátlók felélénkítik az ösztrogén receptorokat, amik az élesztőgombához tapadva serkentik azok működését és szaporodását. Ez pedig az intim területek gombás fertőzéséhez és más egészségügyi problémákhoz vezetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasításait, ha fogamzásgátlókat vagy antibiotikumokat szednénk, hogy megelőzzük a nemkívánt Candida fertőzést.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>