Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Probiotikus élelmiszerek 1.

2014.09.09 10:32

Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy rendszeresen szedjünk probiotikumos kapszulákat vagy csak szeretnénk azok hatékonyságát fokozni, akkor van jónéhány olyan probiotikus élelmiszer, ami segít a jótékony baktériumok elszaporításában a belekben. Ezeket a Candida diéta mellett is igen hatékonyan lehet fogyasztani.
A legfontosabb probiotikus élelmiszerek közé tartozik a joghurt, a kefír, az erjesztett ételek, mint a savanyú káposzta és a kimcsi. Ezek nemcsak élvezetes ételek, hanem még jó hatással vannak a Candida fertőzés leküzdésében is.

Joghurt
A legtöbb probiotikus joghurt gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, de néhány ezek közül sokkal hatékonyabban fejtik ki ezt a hatást. Áltlaában a legjobbak a probiotikus jelzéssel ellátott joghurtok. Persze fontos, hogy alaposan utánajárjunk annak, hogy milyen probiotikumok is találhatóak az adott joghurtban, illetve, hogy az mi módon gyakorol hatást a Candidára. A Lactobacillus acidophilus törzsek és a bifidobaktériumok különösen hasznosak. Kerüljük azokat a joghurtokat, amelyeken nincs feltüntetve, hogy probiotikus baktériumok találhatóak bennük.
Ne feledjük azt sem, hogy a felesleges cukor, a hozzáadott cukor a Candida elszaporodását segíti, illetve újraindíthatja. Éppen ezért a legjobb, ha natúr joghurtot vásárolunk, ami nincs cukrozva vagy olyat, ami hozzáadott cukor nélkül készült. A sima joghurt tehát a legjobb, ugyan lehet, hogy az íze unalmas, de ezt könnyedén feldobhatjuk különféle módokon, gyümölcsökkel, zabpehellyel stb.
Még jobb, ha elfelejtjük a dobozos joghurtot és saját probiotikus joghurtot készítünk. Ezt nagyon könnyen meg lehet tenni: csak egy kis joghurt kultúra és tej kell hozzá, amit összekeverünk, a többit pedig már a baktériumok elvégzik maguk.