Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Blog

Te is egyike vagy annak a több millió embernek, aki magnéziumhiányban szenved? Ez egy gyakori ásványi anyag, ami elengedhetetlen az energiaszinthez, a csontok szilárdságához, a megfelelő hangulathoz és még sok más egyéb dologhoz. Mégis, a legtöbb ember nem jut hozzá elegendő magnéziumhoz az étkezés során. A magnézium krónikus hiánya azonban számos különféle betegséghez és állapothoz vezethet, ráadásul ez ronthatja a Candida fertőzés mértékét és tüneteit is.

A Candida okoz magnéziumhiányt is
Tudni kell, hogy a magnéziumhiány nemcsak a Candida súyosbodásához járulhat hozzá, de a Candida azt is megakadályozza, hogy a szervezetben elegendő magnézium szívódjon fel. Tehát ez is egy olyan egészségügyi komplex probléma, amely esetében az ok-okozati tényezők elválaszthatatlanok. Ebben az esetben tulajdonképpen a Candida megakadályozza, hogy a szervezet elegendő magnéziumhoz jusson hozzá, hogy a gombafertőzés hatásait önállóan képes legyen leküzdeni. Ez az oka annak, hogy a Candida fertőzésben szenvedő páciensek gyakran magnéziumhiányosak is.
A korai szakaszban a Candida elszaporodásával a szervezet viszonylag jól képes megbirkózni és hatékonyan képes eltávolítani a gombás fertőzés különféle salakanyagait. A máj a vese hatékonyan működik, hasonlóan az emésztőrendszerhez, éppen ezért a Candida által termelt káros anyagokat a szervezet eleinte gyorsan eltávolítja. Az acetaldehid, a húhysav és a Candida egyéb metabolitjai így nem halmozódnak fel.
 

Nézzünk sembe a tényekkel: a Candida diétát elég nehéz elképzelni anélkül, hogy bármilyen akadály kerüljön elénk. Nagyon sok Candida beteg van, akinek valami miatt a felénél abba kellett hagynia a diétát. De mi van, ha azt mondanám, hogy több, mint háromnegyede a Candida diétázóknak, azért fullad bele a táplálkozásba, mert nem követi rendesen a Candida diétát? Ha hamarosan szeretnénk el kezdeni a Candida diétát, akkor a legjobb, ha tisztában vagyunk azokkal a okokkal, amelyek miatt sokan megbuknak e diéta végigvitelében. Érdemes ezeket előre elkerülni.

Túl éhesek leszünk
A Candida diéta egy szigorú étkezési tervet jelent, nagyon kevés benne a szénhidrát, azonban ez nem jelenti azt, hogy éheznünk kellene. Nagyon gyakori hiba, hogy a Candida diétázók nem esznek eleget, mivel túlságosan arra összpontosítanak, hogy milyen élelmiszereket kell elkerülniük, de arra már nem, hogy a megvonások ellenére sokféle finom ételt ehetnek. Ha egész nap salátákat eszünk és még mindig kiéhezettnek érezzük magunkat, akkor próbáljuk ki, hogy kókuszlisztből sütünk valamilyen kenyérfélét. Ez a pékáru szépen eltölt, de még mindig nagyon kevés szénhidráto tartalmaz, azonban bátran fogyaszthatjuk a nap folyamán. 

2. Azonnal végezzük el a tisztítókúrát
Ha már régóta szenvedünk a Candida elszapordásában, akkor nagy a kísértés, hogy aznnal elkezdjük a tisztítókúrát. Azonban ha ezt előkészítés nélkül tesszük, akkor a folyamat sokkal nehezebb lehet, mint amilyennek egyébként kellene lennie.

Számos tanulmány az elmúlt 10-20 évben megállapította, hogy megnövekdett a gombás fertőzések előfordulása. Egyszerűen fogalmazva: a gombás fertőzések egyre többfélék és egyre gyakoribbak a nők körében minden korosztály esetében. És a probléma egyaránt vonatkozik a hüvelyi gombás fertőzésekre, a szájpenészre vagy az élesztő okozta bőrkiütésekre is. Ha visszatérő gombás fertőzéstől szenvedünk, akkor bizonyára nálunk a leggyakoribb bűnös a modern nyugati étrend.
A gombás fertőzések gyakoribbá válása egybeesik a cukorbetegség és az elhízás robbanásszerű növekedésével. De mi is pontosan e három probléma közös okozója? Sokan meglepődnek, amikor azt hallják, hogy nem a testmozgás hiány a bűnös. Sőt a vizsgálatok kimutatták, hogy a mai gyerekek körülbelül hasonló mennyiségű testmozgást végeznek, mint 50 évvel ezelőtti kortársaik. Így tehát csak egyetlen bűnösre gyanakodhatunk, mely mindhárom betegséget okozza: ez pedig nem más, mint a cukor.
Lehet, hogy nem is vesszük észre, ha nem figyelünk eléggé, hogy a diétánk valószínűleg telis-teli van cukorral. És nyilván itt nem csak arról van szó, amikor a teánkat vagy a kávénkat megédesítjük. Amik az igazi gondot okozzák, azok a rejtett cukrok, melyeket más élelmiszerekkel fogyasztunk el. A feldolgozott húsok, az ízesített joghurtok, az előre elkészített salátaöntetek és a zsírmentes desszertek teli vannak ezekkel a rejtett cukrokkal. Íme egy példa a cukros étkezésre: megeszünk egy egésséges, teljes kiőrlésű szendvicset, akkor körülbelül 32 gramm cukrot fogyasztottunk el. Azonban ha még utána küldünk egy pohár kólát és két sütit, akkor a kalóriabevitelünket 110 gramm cukorral növeltük meg, ami 27 kockacukorral egyenértéká. Tehát láthtó, hogy a rejtett cukrok meglehetősen megnövelik a cukorogyasztást, ami aztán Candida fertőzést, elhízást és cukorbetegséget okoz.

Az oregon szőlőt azért nevezik így, mert eredetileg az USA Oregon nevű államából származik. Ez valójában nem is szőlő, hanem egy örökzöld cserje. Gyógyászati célra e gyógynövény gyökeret szokták felhasználni, amit fel lehet használni por vagy kivonat formájában, illetve teaként. Az oregon szőlőt már a múltban is felhasználták számos egészségügyi problémára a hasmenéstől a pikkelysömörig. A Candida fertőzésben szenvedőket azonban leginkább az oregon szőlő gombaölő tulajdonsága érdekli. Az oregon szőlő viszonylag enyhe gombaölő, így érdemes más gombaellenes készítményekkel együtt használni, mint például a kaprilsav, a kókuszolaj vagy az oregánóolaj.

Hogyan érdemes szedni az oregon szőlőt?
Az oregon szőlőt gyakran fogyasztják tea vgy tinktúra formájában. Ahhoz, hogy teát készítsünk belőle, érdemes felforralni 2 teáskanálnyi oregon szőlő gyökeret 2 csésze vízben, majd 15 percig állni hagyni. Ebből érdemes 2-3 csészével fogyasztani naponta. Ha tinktúra formájában vásároljuk meg ezt a gombaölő szert, akkor mindig kövessük a címkén szereplő utasításokat és ne lépjük túl az ott ajánlott adagokat. A bioboltokban por vagy kivonat formájában találjuk meg az oregon szőlőt. Az extraktumot egy csepegtetővel lehet szedni, egyszer vagy kétszer naponta, az étkezésekkel együtt.

Ki ne szedjék az oregon szőlőt?
Azok, akik terhesek vagy szoptatnak, nem szedhetik az oregon szőlőt. A fő összetevő, a berberin ugyanis méhösszehúzódásokat okozhat, amelyek problémát okozhatnak a terhesség alatt. Azok, akik vesebetegségben, szívproblémákban stb. szenvednek konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt az oregon szőlőt rendszeresen el kezdenék szedni. Az oregon szőlőről a szakemberek úgy gondolják, hogy kis mennyiségben a fogyasztása biztonságos. Azonban nem szabad három hétnél tovább használnia senkinek sem.

Sok olvasó kérdezte tőlünk, hogy mi módon lehet elvégezni a Candida diétát a terhesség alatt, illetve, hogy lehet-e egyáltalán. A gyors válasz egyértelmű nem: a teljes Candida étkezési terv nem alkalmas a terhes nők számára. Azonban, ha néhány változtatást eszközölünk a kezelésben, akkor ki tudunk dolgozni egy olyan étrendet, ami biztonságos lehet a számunkra és a baba számára egyaránt. Bár ezzel nem fog eltánni a Candida, de így legalább sakkban lehet tartani és csökkenthetjük a tüneteket. A következő írásokban tehát azokkal a pozitív változtatásokkal foglalkozunk, amelyeket az életmódunk javítása érdekében tehetünk, miközben helyes döntéseket hozhatunk a terhesség ideje alatt.

Ne méregtelenítsünk
A Candida diéta szerves része a méregtelenítés, de ezzel mi most semmiképpen se éljünk, mert így a baba nem fog hozzájutni a számára szükséges tápanyagokhoz. A böjtölés tehát tiltott, viszont a méregtelenítés szelídebb módjaival érdemes kísérleteznünk. A masszázs (akár egy szakember, akár a párunk végzi) képes javítani a vérkeringést és segít abban, hogy a méreganyagok gyorsabban kijussanak a szervezetből. A légzőgyakorlatok szintén sokat tehetnek ennek érdekében. Egy pihentető brradír is képes javítani a nyirok- és a vérkeginsét. És végül a meleg fürdő is nagyszerű módja annak, hogy pihenjünk és enyhítsük a terhességgel összefüggő fájdalmakat, amelyek talán kicsit túl intenzíven hatnak ránk.
 

Már sokat hallottunk arról, hogy a túl sok cukor fogyasztása káros lehet az egészségre. Amellett, hogy súlygyarapodást, cukorbetegségek, a jó koleszterinszint lecsökkenését okozza, a túl sok cukor bél dysbiosishoz és a Candida elszaporodásához is vezethet. Tény, hogy az orvosi és alternatív egészségügyi közösségek esetében konszenzus van arról, hogy a túl so kcukor fogyasztását el kell kerülni.

A cukor egyértelműen kapcsolatban áll a Candida elszaporodásával. Azonban fontos megérteni azt is, hogy a Candida albicans mi módon képes életben maradni a cukor segítségével, illetve, hogy a cukor miért is játszik fontos szerepet a Candida fertőés kialakulásában. Ha ezt megértjük, akkor világos lesz az is a számunkra, hogy az alacsony cukortartalmú étrend lehet a Candida kezelési program egyik legfontosabb alappillére.

A cukorbevitel csökkentése
Ha túl sok cukrot fogyasztunk, akkor elősegítjük a Candida albicans szaporodását is, illetve azok gombafonalakat és biofilmet kezdenek el gyrátani, ami megvédi őket a gombaellenes kezelésektől, illetve az immunrendszer támadásaitól. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kevesebb cukrot fogyasszunk, mert csak így tudunk eredményesen leszámolni a Candida elszaporodásával.

Hogyan tudjuk csökkenteni a cukorfogyasztást?
-Kis étkezések: A nagy étezések, bármennyire is kielégítőek, a legtöbb esetben nem olyan jók az egészségre. A nagy étkezések áltlaában a vércukorszint hirtelen felurását eredményezik, ami később elkerülhetetlen összeomláshoz vezet. Ha ez az összeomlás bekövetkezik, akkor gyakran nyúlunk újra édes táplálékokhoz. A kis étkezésekkel azonban ezt a folyamatot meg lehet akadályozni.
 

Egyértelmű összefüggés van a krónikus stressz és a bél egészsége között. A tartósan fennálló stresszes helyzetek valóban képesek megváltoztatni a bélflóra összetételét, befolyásolják az emésztést és olyan problémákhoz vezet, mint a Candida elszaporodása. A stressz csökkentésével azonban nemcsak az immunitást fokozhatjuk, hanem csökkenthetjük a Candida elszaporodásának esélyét is, illetve egy sereg más, stresszel kapcsolatos egészségügyi kérdésre is megoldást kaphatunk.

A természetben az idegrendszerünk pihenhet, azonban ehhez az kell, hogy kizárjunk minden külső tényezőt és csak arra figyeljünk, ami épp előttünk van: a fák mozgására, a madarak repkedésére stb. A kutatások azt mutatják, hogy ha egy elektronius eszköz megzavarja a természeti sétánkat, akkor újból ingerlékennyé és stresszessé válhatunk, éppen ezért érdemes a természetben töltött időre kivonni magunat a technika világából.

Yoshifumi Miyazaki, fiziológiai antropológus és a Chiba Egyetem Center for Environment, Health és a Field Science kutatója több, mint 600 kutatási témában végzett kutatásai során megállapította, hogy az erdei séták a városi sétákkal ellentétben csökkenti a kortizol stresszhormon mennyiségét közel 12%-kal. Skóciában egy tanulmány azt találta, hogy azok az embereknek, akik olyan területeken élnek, ahol kevés a park, az erdő és a természeti táj, magasabb volt a kortizol szintje. Felbátorodva ezeken a megállapításokon, más országokban is megkezdődtek az ilyen jellegű kutatások és mind hasonló eredményekre jutottak.

A Candida diétának a legfontosabb célja, hogy ellenőrzés alatt tartsa a Candida törzseket a szervezetben, éppen ezért a legfontosabb, hogy az étrend követése során tartózkodjunk a szénhidrátoktól és a cukroktól, mivel így ki lehet éheztetni ezt a gombát és enyhíthetjük az olyan tüneteket, mint a fejfájás, a bágyadtság, a hasmenés, a puffadás, a bőrkiütés, a koncentrálási nehézséget és a tartós fáradtság. A gabonaféléket, a tejtermékeket, a keményítőtartalmú zöldségeket és minden hozzáadott cukrot érdemes elkerülni ebben a diétában, bár a diéta egyes hívei még a magas cukortartalmú gyümölcsök, így a banán fogyasztását is ellenzik.

Ha a Candida diétában korlátozni kell a banán fogyasztását
Lisa Richards, a The Ultimate Candida Program szerzője azt állítja, hogy a súlyos candidiasistól szenvedő személyek egyáltalán ne fogyasszanak gyümölcsöt a diéta kezdeti szakaszában, így tehát a banánt is érdemes kerülniük. Richards azt állítja, hogy a gyümölcsök minden formája, így a friss, a fagyasztott, a szárított, a konzerv és a gyümölcslé is túlságosan magas cukortartalommal bír, emiatt nem engedélyezett  Candida-diétában. Ezenfelül tudni kell, hogy néhány gyümölcs, például a dinnye, tartalmazhat élesztőgombákat, amelyek reagálnak a Candidával. Richards szerint a Candida diéta során csak a nem keményítőtartalmú zöldségek és a citrom az, amiknek a fogyasztása megengedett.
 

A Candida fertőzés kezelése nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy vagyont kellene költenünk a természetgyógyászra, illetve a különféle drága kiegészítőkra, hiszen vannak egyszerű és temrészetes alapanyagok, amelyek a helyi szupermarketben is beszerezhetőek és, amelyek épp olyan hatékonyak lehetnek, mint a drága készítmények.

Savanyú káposzta
A savanyú káposzta olyan étel, ami nem biztos, hogy mindenki számára ízletes, viszont mindenképp érdemes beilleszteni a Candida diétába, hiszen valóban csodákat tehet. Arra aonban fontos odafigyelni, hogy mindig temrészetesen savanyított káposztát használjunk, mert az ecetes verziók csak tovább erősítik a Candida elszaporodását.  savanyú káposzta hasonlóan más erjesztett élelmiszerhez, például a kimchihez vagy a kombuchához teli van egészséges és jó baktériumokkal. Ezek a baktériumok valójában a fermentációs folyamat során növekednek, és köztük találunk olyanokat is, mint a Lactobacillus törzsek, amelyek képesek megszüntetni a Candida fertőzést.
Tehát ezek a jó baktériumok képesek csökkenteni a Candida elszaporodását, méghozzá három különféle módon. Erősítik az immunrendszert, szabályozzák a gyomorsav mennyiségét és megakadályozzák a Candida telepek terjeszkedését is.
A svanyú káposzta tehát egy olcsó, mégis hatékony élelmiszer a Candida fertőzésben szenvedőknek, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy nem minden változata felel meg erre a célra. A gyártók ugyanis sokszor ecetet adnak a káposztához, mert ezzel lerövidítik a fermentációs folyamatot. Azonban az ecet elpustítja azokat a jó baktériumokat, amelyekre szükségünk lenne.
 

Fermentált ételek 1.

2015.06.11 11:59

Minden fermentált étel jót tesz az egészségnek? Ez az a kérdés, amit gyakran felteszünk akkor, amikor el kezdjük átdolgozni az étrendünket és bevezetünk olyan élelmiszereket a táplálkozásunkba, amelyeket korábban még nem próbáltunk. Az erjesztett ételek közé olyan termékek tartoznak, mint a savanyú káposzta, az almaecet, a kombucha gomba, a kefír, a joghurt, valamint azok az élelmiszerek, mint a Kimchi vagy a kumisz, amit kevésbé jellemző Európában. Tehát a kérdés adott: ezek az élelmiszerek minden esetben jót tesznek az egészségünknek? Mint sok más dolog az orvostudományban, ezt is leginkább így lehet megválaszolni: “az attól függ.”
A tömeggyártásban áltlaában cukorral vagy ecettel savanyítják ezeket az élelmiszereket, míg az igazi fermentált élelmiszerek természetes úton gazdagodnak tejsavbaktériumokkal. A természetesen fermentált élelmiszerek jelentős mennyiségben tartalmaznak tejsavat termelő probiotikus baktériumokat. Ezek a baktériumok igen gyorsan szaporodnak az erjesztési folyamat során és ennek köszönhetően az erjesztett élelmiszerek egy jellemző aromával gazdagodnak.
Fontos megjegyezni, hogy ha ilyen ételeket fogyasztunk, az nem sokban különbözik attól, mintha nagy mennyiségben ennénk probiotikus kiegészítőket. Ha túl sokat eszünk belőlük, az Herxheimer-reakciót válthatnak ki (ez az úgynevezett Candida Die-Off, amely során túl sok Candida pusztul el, aminek hatására a véráramba hirtelen bekerülnek a kibocsájtott toxinjaik, amelyeket nem tud azonnal semlegesíteni a szervezet).

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>