Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Blog

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amely baktériumok általában az emberi bélben is megtalálhatóak, és amelyek jótékonyan hatnak az egészségre. Ezek tehát az úgynevezett barátságos vagy jótékony baktériumok. Ezek a gyomor- és bélrendszerben mindenütt jelen levő és szimbiotikus mikroorganizmusok fontos védelmi szerepet töltenek be az emberi szervezetben. A probiotikumok nemcsak természetesek és segítőkészek, hanem fontosak a betegségek megelőzésében, illetve abban is, hogy segítsenek minket egy-egy betégségből való felépülésben is.

Több oka van a probiotikumok iránti éreklődés megújulásának. Az antibiotkumok, habár széles körű életmentők, néhány új problémát generáltak, mióta azok használata exponenciálisan megnőtt. Széles körben ismert, hogy az antibiotikumok egyensúlyhiányt okozhatnak a gyomor-bél traktusban és a hüvelyben, ami legyengült immunrendszerhez és emésztési problémákhoz vezethetnek. Ezenfelül egyre több patogén válik rezisztenssé ezekre a gyógyszerekre, éppen azért, mert ma már szinte mindenre antibiotikumot írnak fel, illetve, mert használatuk a legtöbb esetben helytelen és nem indokolt. Tény, hogy a gyógyszeriparban nagy a félelem, hogy mi történik akkor, ha a tudósok nem lesznek olyan sebességgel új és hatékony antibiotikumokat előállítani, amelyek képesek felvenni a versenyt a standard mikróbákkal. Ilyenkor nagyon fontossá fog válni a probiotikumok jelenléte.
 

Nagyon sok gombaellenes szer étezik, amelyek segítenek leszámolni a Candida fertőzéssel. Vannak közöttük gyógynövényes készítmények, mint például az oregánóolaj, a fokhagyma kivonat vagy a grapefruit mag kivonat, amelyek mind nagyon hatásos gombaellenes szerek. Fontos tisztában lenni azzal, hogy egy-két ilyen anyagot mindenképpen érdemes a Candida kezelési tervbe beilleszteni, ha igazán hatékonyak szeretnénk lenni.

Az oregánóolaj
Az oregánóolajat egyaránt fel lehet használni a helyi gombás fertőzések kezelésére szájon át, kapszula formájában szedve, illetve folyékonyan is. Ha folyékony formában szedjük, akkor általában 1-3 csepp az ajánlott napi mennyiség. Ezeket a gombaölő cseppeket a nyelv alá lehet csepegtetni vagy vízzel együtt elfogyasztani. Az oregánóolaj gombaölő tulajdonságait egy 2001-es tanulmány is alátámasztja. Egy másik tanulmány pedig igazolta, hogy az oregánóolaj nemcsak a Candidával szemben lehet igen hatékony, hanem a különféle parazitákkal, férgekkel szemben is, éppen ezért hasznos lehet a Candida fertőzésben szenvedőknek, továbbá azoknak, akik lyukas bél szindrómában szenvednek. Az oregánóolaj ezenfelül igen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

A gombaellenes szereket közvetlenül el lehet kezdeni szedni a szigorú Candidaellenes diétát követően. Érdemes egyidejűleg két-három fajtával is próbálni, hogy a legtöbbet hozzuk ki a kezelésből, de nagyon fontos az is, hogy elsőként csak finoman indítsunk, hogy elkerüljük az úgynvezett Die-Off reakciót.

Sok különféle lehetőség van arra, hogy méregtelenítsük a szervezetünket. Valójában a legfontosabb ilyen esetben a máj, a vese, a húgyólyag és az egyéb szerveink megtisztítása a különféle toxinoktól. Ha a Candida kezelés alatt szeretnénk méregteleníteni, akkor arra különös figyelmet kell fordítani, hogy ezt megfelelően tegyük meg, ugyanis ilyenkor figyelni kell a Candida telepek által kiváltott tünetekre is, főleg a bőrpírra. (A bőrpír jelzi azt, hogy a Candida telepek hol is laknak).

Beöntés
A beöntés valójában nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik, sőt lehet, hogy bizonyos esetekben egy ilyen tisztítókúra hatékonyabb. A beöntés lényege, hogy meglazítsuk és kiutasítsuk a belekben megtapadt méreganyagokat, így a Candida törzsek és az egyéb melléktermékek sokkal gyorsabban távoznak, mint egy diéta esetében.
A beöntés különösen hasznos a Candidában szenvedők számára, akiknél krónikus székrekedés áll fenn. A beöntésnek azonban hátránya is van, hiszen ilyen esetekben nemcsak a káros anyagok, hanem a jó baktériumok is távoznak. Éppen ezért, ha úgy érezzük, hogy mindenképpen szükségünk van a beöntésre, akkor érdemes első körben próbálkozni egy méregtelenítő diétával és azután újra megfontolni, hogy valóban csak a beöntés lehet az egyetlen jó megoldás.
Ez a vastagbél-terápia körülbelül 45 percig tart, mely során a beteg lefekszik, majd egy kellemes és határozott gyomormasszázst kap a has alsó részén. Ezzel a masszázzsal fellazítják a toxinos telepeket, így azok könnyebben távoznak majd. Ezután a végbélbe egy kis, steril műanyag csövet helyeznek, majd meleg vizet vezetnek a vastagbélbe. Ilyenkor a páciens kellemes meleg érzést tapasztal, bár első alkalommal ez nyilvánvalóan kényelmetlen lehet. A víz kényelmesen beáramlik a belekbe, majd fellazítja a méreganyagokat és azok így könnyedén távozhatnak. Ez a ciklust többször is meg lehet ismételni. Esetenként pedig a betegek kérik a kávé fogyasztására, ami tovább segíti a széklet lazítását.

Beöntést különösen hasznosak azok számára Candida szenvedők, akiknél a krónikus székrekedés. Ha nem székrekedése, akkor lehet, hogy nem az Ön számára. A hátránya, hogy Beöntést az, hogy távolítsa el sok a jó baktériumokat a bélben, valamint a Candida élesztőt. Tehát, ha biztos benne, hogy szüksége van rá, azt ajánlom, hogy tartsa be az étrendi tisztít elején.

Ha már olvastad az előző bejegyzéseket, akkor tudhatjuk, hogy az antibiotikumokkal nagyon óvatosan kell bánni. Az ok pedig az, hogy az antibiotikumok, különösen a széles sprektumú fajták, szörnyű kárt tehetnek az immunrendszerben, és évekbe telhet, amíg a szervezet képes helyreállítani a védekező rendszerét. Ha orvosunk egy enyhébb betegségre írna fel antibiotikumok, akkor érdemes rákérdeznünk arra, hogy valóban szükség van-e erre a készítményre, illetve, hogy nem lehetne el elhagyni ezt és meggyógyulni egy kis pihenés segítéségével.

Egy, az év elején közzétett tanulmány szerint világos, hogy a probiotikumok fontos szerepet játszanak a Candida fertőzés megelőzésében, amire megvan az esély az antibiotikumok hosszantartó szedése után. Ez a kutatás tényleg rámutat arra, hogy mennyire hatékonyak lehetnek a probiotikumok, illetve, hogy miért olyan fontos, hogy a Candida fertőzésben szenvedő egyének a napi rutinjuk részévé tegyék a probiotikumok fogyasztását.

Tehát a probiotikumok fontos szerepet játszanak az immunrendszer és az emésztőrendszer erősítésében, éppen ezért jelentősek az antibiotikumok negatív hatásának minimalizálásában is.

A probiotikumok - tényleg működnek
Talán a legfontosabb lecke, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az antibiotikumok negatív hatásaival leszámoljunk. Ehhez pedig rendkívül fontosak az antibiotikumok. Ha a probiotikumos kiegészítők hatékoynsága miatt aggódunk, akkor érdemes végignézni a kutatásokat, amelyek egytől-egyig arról számolnak be, hogy a probiotikumok számtalan előnyt biztosítanak a szervezet számára.
 

A Candidától való megszabadulás azt jelenti, hogy különösen nehéz étkezési szokásokat és életmódbeli változtatásokat kell eszközölnünk. Azonban ne feledjük, hogy ezek  dolgok sokkal könnyebbé válnak, amikor a diétába bizonyos élelmiszerek újból bevezethetünk.
Néhány élelmiszert el kell hagyni, mert közvetlen energiaforrást jelentenek a Candida élesztőgomba számára. Mások negatívn befolyásolják az immunrendszer máködését és csökkentik a képességét, hogy leküzdje a fertőzést. Ha szeretnénk a Candida-fertőzéstől teljesen megszabadulni, akkor a legjobb indítás, ha ezeket az élelmiszereket teljesen kiiktatjuk az étrendünkből.
A következőkből kiderül, hogy melyik élelmiszereket érdemes kerülni a Candida kezelés alatt.

Az alkoholtartalmú italok
pl. sör, bor, pálinka, egyéb roviditalok, koktélok, stb.
A nagy mennyiségű alkoholfogsztás átmenetileg csökkenti a vércukorszintet, de hosszútávon inkább növeli azt. Az alkoholos italok gyakran teli vannak szénhidrátokkal, amelyek összefüggésbe hozhatóak  magas vércukorszinttel, illetve a nagyfokú cukorbevitellel. Hosszú távon az alkoholfogyasztás egyre inkább csökkenti az inzulin hatékonyságát, ami egyre magasabb vércukorszintet eredménye. Ezenfelül az alkohol növeli a bél permeabilitását is, illetve negatívn befolyásolja az immunrendszer működését, eek pedig egyáltalán nem kedveznek a Candidából való felépülésnek.

Keményítőtartalmú zöldségek
pl. sárgarépa, édesburgonya, jamgyökér, cékla, borsó, paszternák
Ez a zöldségcsoport ugyan igen gazdag tápanyagokban, mégis el kell kerülni őket, amíg a Candidát szeretnénk kiirtani a szervezetünkből, amíg a Candida nem áll teljesen az ellenőrzésünk alatt. Azután kis adagokban, egyesével újra visszailleszhetjük az étrendünkbe.

Egyike vagy azoknak az embereknek, akik magnéziumhiányosak? Ez a gyakori ásvány elengedhetetlen a megfelelő energiaszint fenntartásához, a csontorok szilárdságának megőrzéséhez, a hangulat stabilizásához, illetve még sok máshoz is. Mégis a legtöbb ember alig fogyaszt magnéziumot. A magnézium krónikus hiánya pedig számos különböző betegséghez vezethet, sőt még a Candida tüneteit is ronthatja.
Egy átlagos amerikai férfi mindössze ¾-ét szedi a napi ajánlott magnéziumbevitelnek, csekély 310 mg-ot az ajánlott 400 mg helyett. Azonban sokan vannak olyanok, akik még kevesebbet szednek ennél. Azonban fontos lenne figyelni a magnézium szedésére, mivel hiánya különféle egészségügyi problémákhoz vezethet. A magnézium több, mint 300 alapvető biokémiai reakciót lát el a szervezetben, többek között segít energiát előállítani, fenntartani az egészséges idegrendszer működését, illetve még a vércukorszintet is szabályozza. Sőt a magnézium fontos szerepet játszik a Candida mérgező melléktermékeinek az eltávolításában is.

Kapunk elegendő magnéziumot?
Miért vagyunk magnéziumhiányosak? Ha egy olyan környezetben nőttünk volna fel, ami eleve alacsony magnéziumkoncentrációval bír, akkor a testünk az évezredek folyamán biztosan úgy alakult volna, hogy ez ne okozzon gondot. De akkor miért vált modern kori problémává a magnéziumhiány. A válasz abban rejlik, hogy az étrendünk nagymértékben megváltozott az ősemberéhez képest.
Az első tettes ebben a mai gazdálkodási gyakorlat. Bár az intenzív mezőgazdaság még csak 100 éve jelent meg, ez éppen elég volt ahhoz, hogy a talajokat teljesen kimerítsük. A tanulmányok kimutatták, hogy a mai zöldségekben legalább 25%-kal kevesebb a magnézium, mint amennyi az 1950-es években volt. Ez pedig nyilvánvalóan hozzájárul ahhoz, hogy a magnézium szintje a vérben és a szövetekben is alacsonyabbá váljon.
 

A Candida Die-Off (amit egyébként Herxheimer reakciónak is neveznek) akkor jelentkezik, amikor a Candida törzsek rendkívül gyorsan pusztulásnak indulnak. Ennek lehet oka a probiotikumok szedése, vagy  túl sok gombaellenes szer egyidejúű használata. Akárhogy is legyen: a Candida sejtek pustulásával nagyon sokféle és igen káros méreganyagok kerülnek a véráramba. Ezek gyorsabban halmozódnak fel, mint ahogyan a szervezet képes őket eltávolítani, ami olyan tüneteket eredményezhet, mint a fejfájás, a láz, az izomfájdalom és az agyi köd.
Amikor a Candida élesztőgomba elpusztul, akkor ténylegesen akár 79 különböző toxint bocsájthat a véráramba, melyek közül a legveszélyesebbek az etanol és az acetaldehid. Ha a máj nem tud eléggé gyorsan eljárni, akkor kialakulhatnak az úgynevezett Die-Off tüneteket.

Hogyan tud segíteni a máriatövis?
Láthatjuk, hogy egy egészséges és jól működő májra van szükségünk, ha azt szeretnénk, hogy csökkentsük a Die-Off kialakulásának esélyét. Éppen ezért hasznos  máriatövis a Candida betegek számára: Íme, itt vannak, hogy a máriatövis mi módon képes támogatni a májat:
-A máriatövis hatóanyaga a silymarin, ami valójában fitokémiai vegyületek, flavonoidok egy csoportja. Ezek a vegyületek számos módon segítik a máj működését.
-A silymarin stimulálja a fehérjeszintézist a májben, segít megjavítani a sérült májsejteket, illetve helyreállítja funkcióit.
-A silymarin aktívan védi a májsejteket azáltal, hogy megváltoztatja a sejtmemránok szerkezetét, így megakadályozza, hogy a sejtekbe bejussanak a méreganyagok.
-A silymarin az új májsejtek növekedésére is ösztönzőleg hat.
 

A következőkben olyan trükkökkel, alapanyagokkal ismertetünk meg téged, amelyek nagyon fontosak ahhoz, hogy kiirtsuk a Candidát a szervezetünkből, illetve, hogy visszaállítsuk az egészséges bélflórát. De nézzük is meg, hogy melyek a legfontosabb alapanyagok egy Candida diétában!


A fahéj is segít megtámadni az élesztőgombákat és ez a fűszer is hatékony a gyulladásokkal szemben. Ezenfelül a fahéj gátolja a baktériumok növekedését, illetve jó forrását biztosítja a mangánnak, a rostnak, a vasnak, a kalciumnak. A fahéj javítja a memóriát, illetve kiegyensúlyozza a vércukorszintet is. A zöldségeket, a csirkét és egyéb sülteket is lehet vele fűszerezni.

A szerencsendió szintén fontos fűszer a Candida kiirtásában, ezenfelül egy igen erős antibakteriális szer, ami képes a torokban, a tüdőben és az orrban található baktériumokat is kiirtani. A szerecsendió ezenfelül számos B-vitamint, C-vitamint, folsavat, niacin, illetve A-vitamint, valamint végtelen mennyiségű antioxidánst tartalmaz.

A friss gyömbér segít a szervezet méregtelenítésében, csökkenti a gyulladásokat. Egy-két szelet tiszta gyömbért érdemes leforrázni és teaként fogyasztani, illetve a húslevesbe és más leveseinkbe is tehetünk egy keveset.

Az édesítők közül csak a nyírfacukrot, steviát és társaikat használjuk, mert ezek szintén gombaellenes szerek, amelyek gátolják a Candida túlszaporodását is. Ezek ráadásul még a fogszuvasodástól is megkímélnek minket.

A nőknél gyakran jelentkezik hüvelyi gombás fertőzés, aminek kiváltója gyakran a Candida albicans, ami normális esetben kis mennyiségben még a hüvelyben is megtalálható. A becslések szerint négyből három nő fogja megtapasztalni a gombás fertőzéseket élete során. Vannak esetükben olyan tényezők, melyek növelhetik a Candida fertőzés kockázatának kialakulását, ilyen többek között a terhesség, a cukorbetegség, a szájon át szedhető fogamzásgátlók használata, a szteroidok, illetve az antibiotikumok. A gombás fertőzések gyakorivá válhatnak  menopauza után, mivel a csökkentő ösztrogén szint már nem képes megvédeni a hüvely bélflóráját ezektől a gombáktól. Azonban a Candida fertőzést természetes módon is meg lehet szüntetni.

Egy vizsgálatban egy kórház összes hüvelygyulladással küzdő páciensének állapotát vizsgálták meg, azokét, akik 1989 és 1994 között valamilyen okból kórházi ellátásban részesültek. A grafikonok azt mutatták, hogy azok, akiket bórsav kúpokkal kezeltek, sokkal kisebb eséllyel jelentkezett náluk a Candida fertőzés, mint azoknál, akik nem kaptak ilyen kezelést. 26 esetben 81%-os volt a klinikai javulás vagy gyógyulás, az emberek 77%-ánál sikerült megszüntetni a gombás fertőzéseket. Az is kiderült, hogy a bórsav sikeresebb terápia volt, mint a lokális és orális gombaellenes gyógyszerek, amelyek sikeri aránya kevesebb, mint 50 százalék volt.

 

Leegyszerűsítve: a probiotikumok olyan egészséges baktériumok, amelyek lenyelve is pozitív hatást gyakorolnak az egészségre. Különösen hasznos az egészséges bélflóra össetételének javításában, illetve képesek megakadályozni vagy visszafordítani a Candida elszaporodását is. Egy új kutatás azonban zt mutatja, hogy a probiotikumok nemcsak emiatt egészségesek, hanem amitt is, mert képesek befolyásolni azt, hogy miként reagálunk a stresszes helyzetekre.

Mit tartogat a jövő?
A probiotikumok fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék az embereket, hogy fenntartsák vagy javítsák az immunrendszerüket, az emésztőrendszerük és az uro-genitális részeik egészségi állapotát. A probiotikumok az egészséges embereknek is ajánlottak, azoknak pedig főként, akik olyan problémáktól szenvednek, mint a Candida fertőzés, a hasmenés, az irritábilis bélszindróma, az egyéb gombás fertőzések és a bakteriális vaginosis. Ezeket a baktériumokat akkor is érdemes szedni, ha egy hosszabb betegség után szeretnénk visszaállítani a szervrendszereink működését.
Az újabb kutatások azonban arra is rávilágítanak, hogy ezek a jótékony bélbaktériumok nemcsak az emésztőrendszerben fejtenek ki jó hatásokat, hiszen a központi idegrendszerre és a viselkedésre is meglehetősen előnyösen hathat. A különféle kutatások és azok eredményei azt mutatták, hogy mivel a bélflóra befolyásolja az olyan állapotokat, mint  szorongás, a stressz, a hangulat és aí viselkedés, éppen ezért a probiotikumok fontos szerepet játszhatnak a központi idegrendszeri problémák kezelésében és megelőzésében. A mentális egészségre is pozitívan hathatnak a probiotikumok.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>