Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Blog

Ha allergiától szenvedünk vagy gombás fertőzésünk van, akkor az oregánóolaj hasznos lehet kiegészítő kezelésként. Az oregánó növény olaját már az ókorban is használták antibakteriális, gombaölő szerként, valamint köptetőként és lázcsillapítóként. Persze nagyon fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk kúraszerűen alkalmazni az oregánóolajat.

Kémia
Az oregano növény levelei igen gazdag forrása az olyan esszenciális olajokban, amik aktív szerepet játszanak az emberi egészségben. Ezek az olajok adják az oregano erős fás illatát, amit meg is kóstolhatunk, ha főzéshez használjuk. Az olajban két nagyon fontos vegyület található: a timol és a karvakrol, amik a növény gombaölő tulajdonságaiért felelnek.

Gombás fertőzések
Az oregánóolaj egyre népszerűbb mint a gombás fertőzések és a candida túlszaporodásának kezelője. Az oreánóolaj 100-szor hatékonyabb, mint a másik anticandida zsírsav, a kaprilsav. A folyékony olajat oldva ajánlott fogyasztani étkezés előtt. A Candida gombasejtek belsejébe lép be és belülről pusztítja el őket.

Allergia
Az oregánóolaj előnyös lehet a különféle allergiák kezelésére, a nátha és az asztma megszüntetésére. Egy tanulmány bebizonyította, hogy az oregánóolaj igen hatékony a légzőszervi panaszok javításában, a bakteriális fertőzések csökkentésében. Az oregánóolaj enyhíti az allergiás tüneteket és segít a másodlagos fertőzések megelőzésében is.
 

A kurkuma és a Candida

2014.07.07 09:50

A kurkuma egy olyan fűszer és színezőanyag, amit a Curcuma longa növény gyökeréből és szárából nyernek ki. Ez egy jellegzetes sárga színű anyag, ami tartalmaz egy úgynevezett kurkumon polifenol antioxidáns, ami a növény biológiai aktivitásáért felelős. A kurkumát évezredek óta használják a kínai és a ajurvédikus orvoslásban a fekélyek, az ízületi gyulladások, az emésztési zavarok, a szívbetegségek és bizonyos daganatok kezelésére. A kurkuma porhoz hozzájuthatunk kapszulák, tabletták, folyékony kivonatok és tinktúrák formájában is.

Szerepe a gombás fertőzések esetében
A kurkumin jelentősen gátolja a Candida szaporodását az izolált HIV betegek esetében, állítja egy 2009-es tanulmány. Egy 2010-es vizsgálat igazolta, hogy a kurkumin anti-candida hatása annak köszönhető, hogy képes indukálni az oxidatív stresszt és megakadályozza, hogy a gombák tovább szaporodjanak. A kurkumának jelentős az antioxidáns hatása, ami védelmet nyújthat az immunsejtek esetében és megvédi azokat a káros szabad gyökökkel szemben. A kurkuma tehát segíthet felvenni a harcot a gombás fertőzésekkel szemben. A kurkuminnak megvan az a képessége is, hogy csökkentse az élesztő sejtek ellenállását a gombaellenes gyógyszerekkel szemben, mint például a flucanozole esetében.

Mellékhatások
A kurkumát már évezredek óta használják és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben teljesen biztonságos a fogyasztása. Nagy dózisban okozhat gyomorpanaszokat és hasmenést. KIválthat allergiás reakciókat, csalánkiütéseket.

A Candida fertőzés számos problémát jelenthet: általában kiütések formájában jelentkezik, de okozhat cukor iránti sóvárgást, agyi ködöt és fáradtságot is. Sokan úgy gondolják, hogy a Candida gombától igen nehéz megszabadulni, de jónéhány hatásos szer létezik, amivel eredményeket lehet elérni. A kókuszolaj és az oreganoolaj is egy jó megoldásnak bizonyul.

A kókuszolaj
A kókuszolajat már régóta felhasználják a különböző gombás fertőzések kezelésére. A kókuszolajban ugyanis rengeteg közepes szénláncú zsírsav található, amik igen erős mikrobiális hatással bírnak. A kutatók kimondják, hogy ezek a zsírsavak különösen nagy koncentrációban találhatóak meg kókuszolajban és csak ezek a zsírsavak képesek diffundálni a sejtmembránon, ami a Candida elhalásához vezet. A kaprilsav különösen hatékonyan pusztítja el a Candida gombákat.

Az oreganoolaj
Az oregánóolaj is segíthet az egyéneknek leküzdeni a candida problémákat. Dr. Michael Murry rámutat arra, hogy az oregánóolaj két olyan hatóaynagot is tartalmaz, karvakrol és timolt, amik képesek elpusztítani az élesztőgomba sejteket és helyreállítani a bélrendszer egyensúlyát. Bár az egész és friss növény is felhasználható e célra, az oreganoolaj és a kapszula még hatékonyabb ilyen téren.

Hatékonyság
A két vegyület hatékonysága erősen függ a candida törzs fajtájától. A különböző Candida fajok ugyanis különbözőképpen reagálnak a kaprilsavra vagy a karvakrolra. Éppen ezért kezdetben érdemes mindkettővel próbálkozni, hogy megtudjuk, melyik számunkra a megfelelőbb.
 

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, ami kis mennyiségben egészséges állapotban is megtalálható a béltraktusban. Normális esetben a szervezet képes megtalálni az egészséges egyensúlyt a jótékony baktériumok és az ilyen élesztőgombák között, de néhány esetben a szervezet egyensúlya felborul, a Candida pedig túlszaporodik. A túlszaporodás következtében a szervezet egészsében jelentkezhetnek fertőzések, például torokfájás, hasi fájdalom, hüvelyi viszketés, fülgyulladás, ízületi gyulladás, gombás fertőzések és kiütések formájában. Bizonyos ételek kiküszöbölésével a Candida újra visszaszorítható a normális mennyiségre.

Cukor
Nagyon fontos, hogy a cukrot teljes mértékben kiiktassuk az étrendből, mivel a Canddia fő táplálékforrása a szacharóz, a fruktóz és a laktóz. A fokozott cukorbevitel növelheti a candida termelődését. Kerüljünk tehát minden típusú cukrot, köztük a fehér és a barna cukrot, a szirupokat, a melaszt, a mézt, a fruktózt, a laktózt, a tejtermékeket, a maltózt és a glükózt. Szintén kerülni kell a természetes cukrokat, így a szárított és friss gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztását is vissza kell fogni.

Glutén
Azok, akik candidiasisban szenvednek, azoknak érdemes minden glutént tartalmazó élelmiszert is kerülni, így nem fogyaszthatnak búzából, rozsból, zabból és árpából készült termékeket. Ezek az élelmiszerek egyszerű cukorrá alakulnak a szervezetben, amik szintén a Candida túlszaporodását gyorsítják fel.

Élesztőtermékek és gombák
Kerülje a gombákat és az élesztős ételeket is, a kenyereket, a süteményeket, az alkoholt is és a nátrium-glutamátot.

Érlelt és erjesztett ételek
Az erjedt és érlelt termékek is fokozzák az élesztőgombák, penészgombák túlszaporodását, így nem ajánlott a Candida diétába beilleszteni. Ilyenek a savanyúságok, a sajtok, a pácolt húsok, az ecet és ecet tartalmú ételek, a ketchup, a mustár, a szószok és a majonéz.

A candidiasis nevű betegséget a Candida albicans gomba túlszaporodása okozza. Bár ez a gomba természetes állapotban is létezik a bélbe, a mikroroganizmusok túlszaporodása különböző nem kívánatos tüneteket eredményezhet: a candidiasisban szenvedők többek között fáradtságot, elhízást, gyomorproblémákat és depressziót tapasztalhatnak. A diéta megváltoztatásával a Candida könnyedén visszaszorítható.

Jelentőség
A Candida élesztőgombák jól megélnek, ha elegendő cukor van az emésztőrendszerben. Egy Candida diéta legfőbb feladata tehát, hogy csökkentse a cukorfogyasztást, így a Candidát legfőbb táplálékforrásától váégja el. Ennek eredményeként a candidiasis is megszűnik. A candida diéta három szakaszból áll: az első, legszigorúbb szakasz kiiktat minden feldolgozott élelmiszert, gyümölcsöt, keményítőt, érett sajtot és alkoholtartalmú italt az étrendből. A második fázisban a keményítőtartalmú zöldségek újra bekerülhetnek az étrendbe. A harmadik szakaszban a jótékony bélbaktérium elszaporítása a cél.

Kávé használata
Néhány beteg állítja, hogy a magas koffeintartalmú ételeket is ki kell iktatni a diétából, mert felerősítik a tüneteket. A koffeint fokozza a Candida növekedését és gátolja az immunrendszer megerősödését, így érdemes kerülni. Persze egy csésze kávé vagy tea még nem okoz túl nagy gondokat. Vagyis mértékkel fogyaszthatóak ezek az italok.

A szója és a Candida

2014.07.07 09:47

A Candida diéta legfőbb célja, hogy csökkentsük vagy kiiktassuk az élesztőgomba legfőbb táplálékforrásait, a cukrot és az élesztőt. Ezáltal megszüntethetőek a Candida albicans okozta hüvelyi vagy emésztőrendszeri fertőzéseket. A szója úgy tűnik, hogy nem hat károsan a Candidával fertőzött szervezetre, viszont nem is mozdítja elő a gyógyulási folyamatot.

Elkerülni
A Candida diéta kizár minden olyan élelmiszert, ami élesztőt, cukrot vagy penészt tartalmaz, így a sajtok, aszalt gyümölcsök, az alkohol, a földimogyoró és a legtöbb feldolgozott élelmiszer is tiltotta. A gomba, az élesztővel készült kenyér, a paradicsompüré és a sör is tiltott a Candida diéta során. A diéta a tejtermékeket és az édességeket is kizárják, mert ezekről is úgy gondolják, jogy a Candida túlszaporodását támogatják.

A szója
A szója nem szerepel sem azok élelmiszerek között, amik a Candida táplálékforrásait jelentik, de azok között sem találjuk, amivel kiirtható ez az élesztőgomba. De persze az erjesztett tofu és a cukros szója termékek nem engedélyezettek a diétába. Tovább ne feledjük, hogy az egyes élelmiszerek a probiotikumokat tartalmazó joghurtok, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak vagy magvak kifejezetten ajánlottak a diéta során. Bizonyos fűszerek, mint az regano, szegfűszeg, a zsálya, a fokhagyma, a fahéj hatékony gombaellenes szerek. Bár a szója nem mozdítja elő a Candida növekedését, előfordulhat, hogy a szója vagy szójatermékekre való allergia felerősíti a candidiasis tüneteit is, így jobb, ha vigyázunk ezzel a növénnyel.

A Candida egy olyan élesztőgomba, ami az emésztőrendszerben és a hüvelyben is megtalálható. A bélflóra kontrollálja a mennyiségét, de amikor túlszaporodik, akkor számos szövődményt idéz elő. A Candida visszaszorítására gyakran használnak gyógyszereket, de sokkal hatékonyabb lehet egy-egy természetes gyógymód.

A gyógyszerek
Számos gyógyszercsoport kínál megoldást a Candidára. Ezek sok esetben vény nélkül kapható készítmények: a legnépszerűbbek a Monistat, a Terzol és a Lotrimin. Ezek biztonságosak és általában hatásosak is, ha megfelelően használják.

Almaecet
Az ecet hatékony gombaölő, így nemcsak a hüvelyi fertőzéseket, de a Candidát is ki lehet vele irtani. Fogyasszuk orálisan vagy öntsünk belőle egy fürdőkád víze és három napon át 20-20 percet pihenjünk benne.

Joghurt
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a Lactobacillus - egy jótékony bélbaktérium - száj át fogyasztva csökkenti a Candida okozta hüvelyi és egyéb gombás fertőzéseket.

Teafaolaj
A teafaolajat az ősi kínai gyógyászat is gombaölő szerként használja. Néhány csepp olaj feloldva és elfogyasztva vagy az érintett területbe bedörzslve igen hatásos lehet.

Persze fontos az étkezésre is odafigyelni. Kerüljük a finomított, cukrozott élelmiszereket, a tápanyagszegény táplálékokat, az alkoholt, az élesztőt és a nemespenészes sajtokat is.
 

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, ami a szájüregben, bélrendszerben és a hüvelyben megtalálható egészséges állapotban is. Az immunrendszer legyengülése során túlszaporodik és gombás fertőzéseket okoz. A candisiasis olyan tünetek formájában jelentkezik mint szövetgyulladás, fájdalom, duzzanat stb. Gyógyszerekkel is kezelhető, de van jónéhány gyógynövény, amikkel ezeket a kezeléseket kiegészíthetjük.

Pau D’Arco
a Pau D’Arco egy Dél- és Közép-Amerikában őshonos, örökzöld fa. A gyógyhatása a fa belső kérgében rejlik: az itt található rostok hatékonyan enyhítik a lázat, a gyulladásokat, az ízületi gyulladást, a különböző fájdalmakat, a fekélyeket, a gombás fertőzéseket és a Candidát is. A Pau D’Arco kérge lapacholt és béta-lapacholt tartalmaz, amik képesek elpusztítani a káros parazitákat, vírusokat, baktériumokat és gombákat, így a Candidát is. Tea, tabletta, kivonat formájában juthatunk hozzá.

Fokhagyma
A fokhagyma igen erps antioxidáns, de gombaölőként is működik. A fokhagyma hatóanyaga az anilin, ami egy kén alapú anyag és képes elpusztítani az olyan gombákat is, mint a Candida albicans. Ez az anyag úgy száll szembe a Candidával, hogy közben nem veszélyezteti a fehérjeaktivitást és a sejtnövekedést. Ha nem szeretjük a szagát, akkor fogyasszuk kapszula formájában!

Echinacea
Az Echinacea Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye. Ez a virágos növény nemcsak a megfázás, influenza ellen hatékony, hanem a rovarcsípések okozta bőrpírt és fájdalmat is hatékonyan enyhíti. Gombaellenes szer, így segítségével a Candida könnyedén visszaszorítható. Az Echinacea fokozza az immunrendszer működését, fokozza a fehérvérsejtek aktivitását és támogatja az új sejtek kialakulását. Tea, kapszula vagy gyökér formájában fogyaszthatjuk.
 

Első bejegyzés

2014.07.07 09:44

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5