Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

A szója és a Candida

2014.07.07 09:47

A Candida diéta legfőbb célja, hogy csökkentsük vagy kiiktassuk az élesztőgomba legfőbb táplálékforrásait, a cukrot és az élesztőt. Ezáltal megszüntethetőek a Candida albicans okozta hüvelyi vagy emésztőrendszeri fertőzéseket. A szója úgy tűnik, hogy nem hat károsan a Candidával fertőzött szervezetre, viszont nem is mozdítja elő a gyógyulási folyamatot.

Elkerülni
A Candida diéta kizár minden olyan élelmiszert, ami élesztőt, cukrot vagy penészt tartalmaz, így a sajtok, aszalt gyümölcsök, az alkohol, a földimogyoró és a legtöbb feldolgozott élelmiszer is tiltotta. A gomba, az élesztővel készült kenyér, a paradicsompüré és a sör is tiltott a Candida diéta során. A diéta a tejtermékeket és az édességeket is kizárják, mert ezekről is úgy gondolják, jogy a Candida túlszaporodását támogatják.

A szója
A szója nem szerepel sem azok élelmiszerek között, amik a Candida táplálékforrásait jelentik, de azok között sem találjuk, amivel kiirtható ez az élesztőgomba. De persze az erjesztett tofu és a cukros szója termékek nem engedélyezettek a diétába. Tovább ne feledjük, hogy az egyes élelmiszerek a probiotikumokat tartalmazó joghurtok, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak vagy magvak kifejezetten ajánlottak a diéta során. Bizonyos fűszerek, mint az regano, szegfűszeg, a zsálya, a fokhagyma, a fahéj hatékony gombaellenes szerek. Bár a szója nem mozdítja elő a Candida növekedését, előfordulhat, hogy a szója vagy szójatermékekre való allergia felerősíti a candidiasis tüneteit is, így jobb, ha vigyázunk ezzel a növénnyel.