Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

A kurkuma és a Candida

2014.07.07 09:50

A kurkuma egy olyan fűszer és színezőanyag, amit a Curcuma longa növény gyökeréből és szárából nyernek ki. Ez egy jellegzetes sárga színű anyag, ami tartalmaz egy úgynevezett kurkumon polifenol antioxidáns, ami a növény biológiai aktivitásáért felelős. A kurkumát évezredek óta használják a kínai és a ajurvédikus orvoslásban a fekélyek, az ízületi gyulladások, az emésztési zavarok, a szívbetegségek és bizonyos daganatok kezelésére. A kurkuma porhoz hozzájuthatunk kapszulák, tabletták, folyékony kivonatok és tinktúrák formájában is.

Szerepe a gombás fertőzések esetében
A kurkumin jelentősen gátolja a Candida szaporodását az izolált HIV betegek esetében, állítja egy 2009-es tanulmány. Egy 2010-es vizsgálat igazolta, hogy a kurkumin anti-candida hatása annak köszönhető, hogy képes indukálni az oxidatív stresszt és megakadályozza, hogy a gombák tovább szaporodjanak. A kurkumának jelentős az antioxidáns hatása, ami védelmet nyújthat az immunsejtek esetében és megvédi azokat a káros szabad gyökökkel szemben. A kurkuma tehát segíthet felvenni a harcot a gombás fertőzésekkel szemben. A kurkuminnak megvan az a képessége is, hogy csökkentse az élesztő sejtek ellenállását a gombaellenes gyógyszerekkel szemben, mint például a flucanozole esetében.

Mellékhatások
A kurkumát már évezredek óta használják és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben teljesen biztonságos a fogyasztása. Nagy dózisban okozhat gyomorpanaszokat és hasmenést. KIválthat allergiás reakciókat, csalánkiütéseket.