Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Ételek, amiket nem szabad fogyasztani a Candida-diéta során

2014.07.07 09:48

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, ami kis mennyiségben egészséges állapotban is megtalálható a béltraktusban. Normális esetben a szervezet képes megtalálni az egészséges egyensúlyt a jótékony baktériumok és az ilyen élesztőgombák között, de néhány esetben a szervezet egyensúlya felborul, a Candida pedig túlszaporodik. A túlszaporodás következtében a szervezet egészsében jelentkezhetnek fertőzések, például torokfájás, hasi fájdalom, hüvelyi viszketés, fülgyulladás, ízületi gyulladás, gombás fertőzések és kiütések formájában. Bizonyos ételek kiküszöbölésével a Candida újra visszaszorítható a normális mennyiségre.

Cukor
Nagyon fontos, hogy a cukrot teljes mértékben kiiktassuk az étrendből, mivel a Canddia fő táplálékforrása a szacharóz, a fruktóz és a laktóz. A fokozott cukorbevitel növelheti a candida termelődését. Kerüljünk tehát minden típusú cukrot, köztük a fehér és a barna cukrot, a szirupokat, a melaszt, a mézt, a fruktózt, a laktózt, a tejtermékeket, a maltózt és a glükózt. Szintén kerülni kell a természetes cukrokat, így a szárított és friss gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztását is vissza kell fogni.

Glutén
Azok, akik candidiasisban szenvednek, azoknak érdemes minden glutént tartalmazó élelmiszert is kerülni, így nem fogyaszthatnak búzából, rozsból, zabból és árpából készült termékeket. Ezek az élelmiszerek egyszerű cukorrá alakulnak a szervezetben, amik szintén a Candida túlszaporodását gyorsítják fel.

Élesztőtermékek és gombák
Kerülje a gombákat és az élesztős ételeket is, a kenyereket, a süteményeket, az alkoholt is és a nátrium-glutamátot.

Érlelt és erjesztett ételek
Az erjedt és érlelt termékek is fokozzák az élesztőgombák, penészgombák túlszaporodását, így nem ajánlott a Candida diétába beilleszteni. Ilyenek a savanyúságok, a sajtok, a pácolt húsok, az ecet és ecet tartalmú ételek, a ketchup, a mustár, a szószok és a majonéz.