Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Kávé a Candida diétában

2014.07.07 09:47

A candidiasis nevű betegséget a Candida albicans gomba túlszaporodása okozza. Bár ez a gomba természetes állapotban is létezik a bélbe, a mikroroganizmusok túlszaporodása különböző nem kívánatos tüneteket eredményezhet: a candidiasisban szenvedők többek között fáradtságot, elhízást, gyomorproblémákat és depressziót tapasztalhatnak. A diéta megváltoztatásával a Candida könnyedén visszaszorítható.

Jelentőség
A Candida élesztőgombák jól megélnek, ha elegendő cukor van az emésztőrendszerben. Egy Candida diéta legfőbb feladata tehát, hogy csökkentse a cukorfogyasztást, így a Candidát legfőbb táplálékforrásától váégja el. Ennek eredményeként a candidiasis is megszűnik. A candida diéta három szakaszból áll: az első, legszigorúbb szakasz kiiktat minden feldolgozott élelmiszert, gyümölcsöt, keményítőt, érett sajtot és alkoholtartalmú italt az étrendből. A második fázisban a keményítőtartalmú zöldségek újra bekerülhetnek az étrendbe. A harmadik szakaszban a jótékony bélbaktérium elszaporítása a cél.

Kávé használata
Néhány beteg állítja, hogy a magas koffeintartalmú ételeket is ki kell iktatni a diétából, mert felerősítik a tüneteket. A koffeint fokozza a Candida növekedését és gátolja az immunrendszer megerősödését, így érdemes kerülni. Persze egy csésze kávé vagy tea még nem okoz túl nagy gondokat. Vagyis mértékkel fogyaszthatóak ezek az italok.