Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Fermentált ételek 1.

2015.06.11 11:59

Minden fermentált étel jót tesz az egészségnek? Ez az a kérdés, amit gyakran felteszünk akkor, amikor el kezdjük átdolgozni az étrendünket és bevezetünk olyan élelmiszereket a táplálkozásunkba, amelyeket korábban még nem próbáltunk. Az erjesztett ételek közé olyan termékek tartoznak, mint a savanyú káposzta, az almaecet, a kombucha gomba, a kefír, a joghurt, valamint azok az élelmiszerek, mint a Kimchi vagy a kumisz, amit kevésbé jellemző Európában. Tehát a kérdés adott: ezek az élelmiszerek minden esetben jót tesznek az egészségünknek? Mint sok más dolog az orvostudományban, ezt is leginkább így lehet megválaszolni: “az attól függ.”
A tömeggyártásban áltlaában cukorral vagy ecettel savanyítják ezeket az élelmiszereket, míg az igazi fermentált élelmiszerek természetes úton gazdagodnak tejsavbaktériumokkal. A természetesen fermentált élelmiszerek jelentős mennyiségben tartalmaznak tejsavat termelő probiotikus baktériumokat. Ezek a baktériumok igen gyorsan szaporodnak az erjesztési folyamat során és ennek köszönhetően az erjesztett élelmiszerek egy jellemző aromával gazdagodnak.
Fontos megjegyezni, hogy ha ilyen ételeket fogyasztunk, az nem sokban különbözik attól, mintha nagy mennyiségben ennénk probiotikus kiegészítőket. Ha túl sokat eszünk belőlük, az Herxheimer-reakciót válthatnak ki (ez az úgynevezett Candida Die-Off, amely során túl sok Candida pusztul el, aminek hatására a véráramba hirtelen bekerülnek a kibocsájtott toxinjaik, amelyeket nem tud azonnal semlegesíteni a szervezet).