Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

A Candida-fertőzés megértése

2014.07.07 10:02

A legtöbb ember soha nem hallott még a Candida élesztőgombáról, így nem is sejti, hogy ez a gomba nagyon sokféle fertőzéshez kapcsolódhat. A kis mennyiségű Candida gomba igen gyakori, de néha ezek mennyisége meghaladják a normális értéket. Ezekben az esetekben a Candida túlszaporodás eljuthat egy olyan pontra, amikor a test működései zavart szenvenek és az immunrendszer működése is sérül. Általában azonban a túlszaporodás tünetei pusztán kényelmetlenek, de időnként azok is veszélyesek lehetnek.

A Candida leggyakoribb okai
Számos tényező okozhatja az ilyen típusú gomba túlzott elszaporodását. A leggyakoribb okok közé lehet sorolni az antibiotikumok szedését vagy a szájon át szedhető fogamzásgátlók használatát. Az antibiotikumok megölik a barátságos baktériumokat a szervezetben, ami fertőzéseket okozhat. A barátságos baktériumok azok, amik képesek kontrollálni a Candida létezését, megakadályozza annak a túlszaporodását. Ezen baktériumok hiánya tehát a Candida elszaporodásához vezethet.
A szájon át szedhető fogamzásgátlók felélénkítik az ösztrogén receptorokat, amik az élesztőgombához tapadva serkentik azok működését és szaporodását. Ez pedig az intim területek gombás fertőzéséhez és más egészségügyi problémákhoz vezetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasításait, ha fogamzásgátlókat vagy antibiotikumokat szednénk, hogy megelőzzük a nemkívánt Candida fertőzést.