Te is egyike vagy annak a több millió embernek, aki magnéziumhiányban szenved? Ez egy gyakori ásványi anyag, ami elengedhetetlen az energiaszinthez, a csontok szilárdságához, a megfelelő hangulathoz és még sok más egyéb dologhoz. Mégis, a legtöbb ember nem jut hozzá elegendő magnéziumhoz az étkezés során. A magnézium krónikus hiánya azonban számos különféle betegséghez és állapothoz vezethet, ráadásul ez ronthatja a Candida fertőzés mértékét és tüneteit is.
A Candida okoz magnéziumhiányt is
Tudni kell, hogy a magnéziumhiány nemcsak a Candida súyosbodásához járulhat hozzá, de a Candida azt is megakadályozza, hogy a szervezetben elegendő magnézium szívódjon fel. Tehát ez is egy olyan egészségügyi komplex probléma, amely esetében az ok-okozati tényezők elválaszthatatlanok. Ebben az esetben tulajdonképpen a Candida megakadályozza, hogy a szervezet elegendő magnéziumhoz jusson hozzá, hogy a gombafertőzés hatásait önállóan képes legyen leküzdeni. Ez az oka annak, hogy a Candida fertőzésben szenvedő páciensek gyakran magnéziumhiányosak is.
A korai szakaszban a Candida elszaporodásával a szervezet viszonylag jól képes megbirkózni és hatékonyan képes eltávolítani a gombás fertőzés különféle salakanyagait. A máj a vese hatékonyan működik, hasonlóan az emésztőrendszerhez, éppen ezért a Candida által termelt káros anyagokat a szervezet eleinte gyorsan eltávolítja. Az acetaldehid, a húhysav és a Candida egyéb metabolitjai így nem halmozódnak fel.
Nézzünk sembe a tényekkel: a Candida diétát elég nehéz elképzelni anélkül, hogy bármilyen akadály kerüljön elénk. Nagyon sok Candida beteg van, akinek valami miatt a felénél abba kellett hagynia a diétát. De mi van, ha azt mondanám, hogy több, mint háromnegyede a Candida diétázóknak, azért fullad bele a táplálkozásba, mert nem követi rendesen a Candida diétát? Ha hamarosan szeretnénk el kezdeni a Candida diétát, akkor a legjobb, ha tisztában vagyunk azokkal a okokkal, amelyek miatt sokan megbuknak e diéta végigvitelében. Érdemes ezeket előre elkerülni.
Az oregon szőlőt azért nevezik így, mert eredetileg az USA Oregon nevű államából származik. Ez valójában nem is szőlő, hanem egy örökzöld cserje. Gyógyászati célra e gyógynövény gyökeret szokták felhasználni, amit fel lehet használni por vagy kivonat formájában, illetve teaként. Az oregon szőlőt már a múltban is felhasználták számos egészségügyi problémára a hasmenéstől a pikkelysömörig. A Candida fertőzésben szenvedőket azonban leginkább az oregon szőlő gombaölő tulajdonsága érdekli. Az oregon szőlő viszonylag enyhe gombaölő, így érdemes más gombaellenes készítményekkel együtt használni, mint például a kaprilsav, a kókuszolaj vagy az oregánóolaj.
Sok olvasó kérdezte tőlünk, hogy mi módon lehet elvégezni a Candida diétát a terhesség alatt, illetve, hogy lehet-e egyáltalán. A gyors válasz egyértelmű nem: a teljes Candida étkezési terv nem alkalmas a terhes nők számára. Azonban, ha néhány változtatást eszközölünk a kezelésben, akkor ki tudunk dolgozni egy olyan étrendet, ami biztonságos lehet a számunkra és a baba számára egyaránt. Bár ezzel nem fog eltánni a Candida, de így legalább sakkban lehet tartani és csökkenthetjük a tüneteket. A következő írásokban tehát azokkal a pozitív változtatásokkal foglalkozunk, amelyeket az életmódunk javítása érdekében tehetünk, miközben helyes döntéseket hozhatunk a terhesség ideje alatt.
Már sokat hallottunk arról, hogy a túl sok cukor fogyasztása káros lehet az egészségre. Amellett, hogy súlygyarapodást, cukorbetegségek, a jó koleszterinszint lecsökkenését okozza, a túl sok cukor bél dysbiosishoz és a Candida elszaporodásához is vezethet. Tény, hogy az orvosi és alternatív egészségügyi közösségek esetében konszenzus van arról, hogy a túl so kcukor fogyasztását el kell kerülni.
Egyértelmű összefüggés van a krónikus stressz és a bél egészsége között. A tartósan fennálló stresszes helyzetek valóban képesek megváltoztatni a bélflóra összetételét, befolyásolják az emésztést és olyan problémákhoz vezet, mint a Candida elszaporodása. A stressz csökkentésével azonban nemcsak az immunitást fokozhatjuk, hanem csökkenthetjük a Candida elszaporodásának esélyét is, illetve egy sereg más, stresszel kapcsolatos egészségügyi kérdésre is megoldást kaphatunk.
A Candida fertőzés kezelése nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy vagyont kellene költenünk a természetgyógyászra, illetve a különféle drága kiegészítőkra, hiszen vannak egyszerű és temrészetes alapanyagok, amelyek a helyi szupermarketben is beszerezhetőek és, amelyek épp olyan hatékonyak lehetnek, mint a drága készítmények.
Minden fermentált étel jót tesz az egészségnek? Ez az a kérdés, amit gyakran felteszünk akkor, amikor el kezdjük átdolgozni az étrendünket és bevezetünk olyan élelmiszereket a táplálkozásunkba, amelyeket korábban még nem próbáltunk. Az erjesztett ételek közé olyan termékek tartoznak, mint a savanyú káposzta, az almaecet, a kombucha gomba, a kefír, a joghurt, valamint azok az élelmiszerek, mint a Kimchi vagy a kumisz, amit kevésbé jellemző Európában. Tehát a kérdés adott: ezek az élelmiszerek minden esetben jót tesznek az egészségünknek? Mint sok más dolog az orvostudományban, ezt is leginkább így lehet megválaszolni: “az attól függ.”