Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Hogyan szaporodhat el a Candida az egész szervezetben?

2014.07.07 09:54

A Candida albicans leggyakrabban kétféle fertőzést okoz: ez a szájpenész és a hüvely gombás fertőzése. Egyes esetekben a Candida azonban sokkal jobban elszaporodhat a szervezetben és sokkal több kellemetlen problémát okoz. A Candida könnyen elszapodohat az egész szervezetben, ha az immunrendszer túlságosan gyenge vagy ha az egyén életmódja túlságosan egészségtelen.

A szájpenész kialakulása, a Candida eljutása a szájüregbe
A Candida albicans szájban történő elszaporodásának pontos oka nem ismert, így a szájpenész kialakulása is ismeretlen. Az azonban bizonyos, hogy a szájpenész esetében a csókolózás tiltott, mivel így továbbadhatjuk a fertőzést.

A hüvelyi fertőzések kialakulása

Továbbítása szájpenész
A Candida albicans a hüvelybe nagyon könnyen eljuthat a gyomor- és bélrendszeri traktusból és a hüvely nyálkahártyája kiválóan alkalmas felület e gomba elszaporodására. A hüvelyi fertőzés kialakulhat a szexuális érintkezés során is, vagyis ezt tekinthetjük szexuális úton terjedő betegségnek is.

Szempontok
Bármi, ami veszélyezteti az immunrendszer egészségét (immunszuppresszív gyógyszerek, HIV, antibiotikumok, szteroidok, kemoterápia, sugárzás, cukor, stressz, dohányzás), képes Candida fertőzés generálni. Bizonyos krónikus betegségek esetében (cukorbetegség, rák) is gyakori a Candida elszaporodása, így ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a helyes táplálkozásra.