A Candida megértése
A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, ami általában a nyálkahártya felületén növekszik (száj, hüvely, végbél, gyomor), de bekerülhet a véráramba is és a szervezet bármelyik részébe eljuthat. Fertőzést okozhat, ha az immunrendszer ellenőrzése alól kikerül és túlszaporodik. 100 évvel ezelőtt a Candida fertőzés igen ritka volt, mivel az emberek friss ételeket ettek és nem vásároltak feldolgozott, adalékanyaggal felturbózott élelmiszereket. Nem fogyasztottak mindig antibiotikumokat, túl sok cukrot, kevesebbet használták a növényvédő szereket és az egyéb mérgező anyagokat. Sajnos ma már a legtöbb előállított élelmiszer távol esik eredeti, természetes állapotától. Emiatt az immunrendszerünk is gyengébb, aminek következtében a Candida egyre gyakoribb.
A Candida és a rák
A feldolgozott és magas cukortartalmú ételek ösztönzik a Candida szaporodását. Amikor ilyen ételeket fogyasztunk nap, mint nap, akkor létrehozunk a szervezetben egy túlzottan savas környezetet, amiben a Candida túlszaporodik és el kezd mitotoxinokat termelni. A mitotoxinok olyan méreganyagok, ami a Candida gmbák salakanyagait jelentik. A mitotoxinok szabadon utaznak a szervezetben, eljuthatnak a véráramba és a nyirok folyadékba és ezek megfertőzik az egészséges sejteket is, amik rákos sejtekké alakulhatnak át. Sőt a Candida még jobban legyengíti az immunrendszert, aminek következtében az nem tudja megvédeni a sejteket a károsodástól és a rákosodástól.