Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

A Candida fertőzés legfőbb okai - a stressz

2014.07.07 09:58

Először is fontos tisztázni, hogy mindenki szervezetében van Candida albicans. Ez egy olyan mikroorganizmus, ami egészséges állapotban is megtalálható a bélben és része a kiegyensúlyozott rendszernek, ami segít az emésztés lebonyolításában és az emberi szervezet fitten tartásában. Amikor az emberek candidiasisról vagy Candida fertőzésről beszélnek, akkor a probléma a Candida albicans túlszaporodását jelenti. De mitől tud a szervezetben túlszaporodni ez a gomba?
A Candida fertőzés csak nemrégiben ismerte el az orvosi közösség, de már így is számtalan kutatást végeztek az okok és a kezelési módokat illetően. A konszenzus leginkább afelé hajlik, hogy a Candida elszaporodását az életmódbeli tényezők okozzák.

A Candida és a stressz
A stressz a szervezetre kétféleképpen is hatással van és mindkettő Candida fertőzéshez vezethet. Az egyik a stresszes helyzet, ami során a szervezet kortizol hormont termel, ez pedig elnyomja az immunrendszer helyes működését és megemeli a vércukorszintet. A Candida élesztőgomba elfogyasztja a vérben található extra cukrot és mivel a legyengült immunrendszer képtelen megállítani, így túlszaporodik. Ezt a problémát gyorsan le lehet küzdeni, ha orálisan jótékony baktériumokat juttatunk a szervezetbe.
A tartós stressz legyengíti a mellékveséket is, amik fontos részét képezik az immunrendszernek. Ezek a kis szervek olyan hormonokat termelnek, amik szabályozzák a különböző funkciókat a szervezetben, többek között a “küzdj vagy menekülj” reakcióért felelős adrenalin termelődését is befolyásolják. Ha a mellékvesék kimerülnek, akkor állandó fáradtságérzetet tapasztalunk és folyamatosan kávé után vágyunk. Az immunrendszer hasonlóan legyengül, így nem tud választ adni az olyan kórokozók túlszaporodására, mint a Candida.