Mindent, amit tudni akartál a Candida diétáról

candidadieta



gombkatus@gmail.com

Blog

A probiotikumokat ma már széles körben használják, hogy megelőzzék az antibiotikumok okozta mellékhatásokat és, hogy javítsák az emésztést. A jövőben a probiotikumok egyik legígéretesebb használati módja lesz a depresszió kezelése. Közismert, hogy a stressz képes megváltoztatni a szervezet bélflóráját, a patkányok depressziós magatartást tanúsítanak, ha a probiotikumok mennyisége csökken náluk a stressz hatására, viszont normalizálódik, ha később probiotikumot juttattak a szervezetükbe.
Egy másik tanulmány megállapította, hogy egy hét hetes kezelés során az alanyoknál csökkentek a stressz okozta tüneket, így világossá vált, hogy a probiotikus kiegészítőkkel szignifikánsan csökkenthető a stressz szint. Egy hasonló kettős-vak humán vizsgálatban a krónikus fáradtság szindrómát kívánták kezelni. Az eredmények hasonlóan ígéretesek voltak: az egyének, aki probiotikumot szedtek, jelentős javulást mutattak fel a tünetek esetében.
A probiotikumokból már alkottak pszichobiotikumokat, amikről úgy gondolják, hogy képesek kezelni a pszichiátriai betegségeket. Ez pedig érdekes új kutatási területeket nyithat a depresszió kezelésére.
Tehát míg korábban a probiotikumokat leginkább a Candida gomba kiirtására, az emésztés javítására, a bélmáküdés helyreállítására használták leginkább, hamarosan kiderülhet, hogy ezek az anyagok bizonyos hangulati zavarokat és idegrendszeri problémákat is hatékonyan kezelhetnek.

1. Candida és az antibiotikumok

A Candida elszaporodásának leggyakoribb tettesei az antibiotikumok. A széles sprektumú antibiotikumok elpusztítják a károk baktériumokat, ugyanakkor a hasznos és barátságos bektériumokat, amik a bélben élnek, is megöli. Így a test védtelen lesz a káros mikroorganizmusokkal és gombákkal szemben, a Candida élesztőgomba például gyorsan szaporodásnak indul, eluralja a vékonybelet és komoly problémákat okoz.
Természetesen vannak olyan esetek, amikor muszáj beszednünk az antibiotikumokat, de az igazság az, hogy az orvosok számos egészségügyi problémára feleslegesen írják fel ezeket a kapszulákat. Például megfázásra vagy torokfájásra e szintetikus készítmények helyett jobb bevetni a gyógynövényeket vagy más természetes gyógyszereket. Érdemes tehát minden esetben meggyőződni arról, hogy a betegségünk kezelésére van-e természetes gyógymód, vagy ha nincs akkor is érdemes az antibiotikumok mellé probiotikumot szedni, amik fenntartják az egészséges bélflóra állapotát. Fontos az is, hogy biohúsokat vásároljunk, mert ezeknél biztosak lehetünk abban, hogy az állatot nem kezelték antibiotikumokkal és más hormonokkal.

2. A higanyos tömések
Az ezüst vagy amalgám tömések legalább 50%-ban tartalmazhatnak higanyt, ami a szervezet számára mérgező lehet. A higany részecskék folyamatosan szabadul fel a szervezetben, mivel a fogakkal rágunk és azokat rendszeresen meg is mossuk. A higany jelentősen gyengíti az immunrendszert és ez sok egészségügyi problémát okozhat, amik közül az egyik a Candida fertőzés. A higany folyamatosan szivárog a fogtömésekből és így elpusztítja a bélben a jó baktériumokat, amitől a Candida könnyen túlszaporodik.

Ha túl sok cukrot eszünk, akkor a Candida gyorsan szaporodni kezd, fonalassá alakul és létrehoz egy olyan biohártyát, ami képes megvédeni a törzseket a probiotikus és gombaellenes kezelésekkel szemben is. Az alacsony cukortartalmú étrenddel azonban megfoszthatjuk a Candidát legfontosabb tápanyagától, így egy idő után visszaszríthatóvá válik a szervezetben.

Íme néhány egyszerű tipp, amivel visszafoghatjuk a cukorfogyasztásunkat

1. Inkább kis étkezéseket tartsunk, sokszor
A nagy étkezések igazán kielégítőek lehetnek, viszont gyakran nem tesznek jót az egészségünknek. A nagy étkezések áltláaban hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami később elkerülhetetlen “összeomláshoz” vezet. Amikor a vércukorszint újra leesik, akkor azonnal vágyunk arra, hogy pótoljuk a szükséges mennyiségű cukrot. Éppen ezért fontos, hogy egyszerre ne együk túl magunkat. 

2. Keressünk egy jó alternatívát a cukor helyettesítésére
Ha édesszájúak vagyunk, akkor igen nehéz kiiktatni a cukrot, éppen ezért ezt valamilyen egészséges és természetes alternatívával kell helyettesíteni, például nyírfacukorral vagy steviával. Persze a cukor iránti függőség leküzdése időigényes folyamat, de ezekkel az anyagokkal nem lehetetlen.

3. Tanuld meg élvezni a gyógynövények és fűszerek ízét
Nem kell sok cukrot használni ahhoz, hogy az ételek jó ízűek legyenek. Kezdjünk el kísérletezhetni a fűszerekkel és látni fogjuk, hogy ezek is képesek megízesíteni az egyes fogásokat.

Először is fontos tisztázni, hogy mindenki szervezetében van Candida albicans. Ez egy olyan mikroorganizmus, ami egészséges állapotban is megtalálható a bélben és része a kiegyensúlyozott rendszernek, ami segít az emésztés lebonyolításában és az emberi szervezet fitten tartásában. Amikor az emberek candidiasisról vagy Candida fertőzésről beszélnek, akkor a probléma a Candida albicans túlszaporodását jelenti. De mitől tud a szervezetben túlszaporodni ez a gomba?
A Candida fertőzés csak nemrégiben ismerte el az orvosi közösség, de már így is számtalan kutatást végeztek az okok és a kezelési módokat illetően. A konszenzus leginkább afelé hajlik, hogy a Candida elszaporodását az életmódbeli tényezők okozzák.

A Candida és a stressz
A stressz a szervezetre kétféleképpen is hatással van és mindkettő Candida fertőzéshez vezethet. Az egyik a stresszes helyzet, ami során a szervezet kortizol hormont termel, ez pedig elnyomja az immunrendszer helyes működését és megemeli a vércukorszintet. A Candida élesztőgomba elfogyasztja a vérben található extra cukrot és mivel a legyengült immunrendszer képtelen megállítani, így túlszaporodik. Ezt a problémát gyorsan le lehet küzdeni, ha orálisan jótékony baktériumokat juttatunk a szervezetbe.
A tartós stressz legyengíti a mellékveséket is, amik fontos részét képezik az immunrendszernek. Ezek a kis szervek olyan hormonokat termelnek, amik szabályozzák a különböző funkciókat a szervezetben, többek között a “küzdj vagy menekülj” reakcióért felelős adrenalin termelődését is befolyásolják. Ha a mellékvesék kimerülnek, akkor állandó fáradtságérzetet tapasztalunk és folyamatosan kávé után vágyunk. Az immunrendszer hasonlóan legyengül, így nem tud választ adni az olyan kórokozók túlszaporodására, mint a Candida.
 

Sokszor fogjuk hallani, hogy az orvosok azt állítják, hogy a Candida elszaporodása csak azokat érinti, akiknek az immunrendszere súlyosan legyengült: például olyan esetekben jelentkezhet, mint a HIV-fertőzés vayg a rák
Bár természetesen igaz, hogy a szisztémás Candida fertőzés megtalálható ezek között a betegek között, az is tény, hogy a Candida elszaporodása olyan embereknél is előfordulhat, akiknek az immunrendszere nem olyan súlyosan legyengült. A Candida legfontosabb kockázati tényezői nem a gyengült immunrendszer, hanem a magas cukortartalmú étrend, az antibiotikumok, amik megzavarják a bélflóra egyensúlyát és lehetővé teszik a Candida albicans “virágzását”.
Amikor az orvosi közösség a rendszeres Candida fertőzésről beszél, akkor rendszerint arról folyik a vita, hogy a Candida milyen veszélyeket rejt magában és, hogy valóban csak a súlyos betegségben szenvedőket érinti-e. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy sok esetben az orvosok nem képesek diagnosztizálni a Candidát, mivel igen sokféle tünetet okoz, attól függően, hogy a test melyik részét alkotott nagyobb és összefüggő telepeket. A tünetek leggyakrabban emésztési problémák, fejfájást vagy visszatérő gombás ferőzések lehetnek.
Ha többet szeretnénk megtudni a Candida elszaporodásáról vagy leküzdéséről, akkor érdemes ezt a blogot folyamatosan olvasni, hiszen nemcsak a tünetekről vagy a kezelési módokról fogunk szólni, illetve szóltunk, hanem a Candida albicans jellegéről is többet megtudhatunk.

A Candida kezelési terv első eleme az alacsony cukortartalmú étrendre való átállás. Erre azért van szükség, mert a cukor az egyik fő felelős a Candida elszaporodásáért, a modern nyugati étrend pedig igen sok cukrot tartalmaz. A Candida gomba sejtjeit a cukrot beépítik a sejtfalakba és így képesek szaporodni, valamint ellenállóbbak is lesznek a kezeléssel szemben.
Egy 2011-es kutatás megállapította, hogy a Candida gombák fő táplálékforrása a cukor. Úgy ítélték meg, hogy a szénhidrátok nélkülönözhetetlenek a sejtnövekedésben és az élesztő szaporodásában. A tanulmány nagyon világosan igazolta tehát, hogy a Candida kiirtásához alacsony cukortartalmú étrendet kell követni.
Persze attól, hogy állítjuk, hogy ki kell iktatni a cukrot az étrendből, még nem jelenti azt, hogy ugyanolyan étkezési tervet kell a diéta során végigkövetni. A Candida diétában három különböző szakaszt különböztetünk meg és mindegyikben kicsit más dolgokra kell odafigyelni. A következőkben ezeket magyarázzuk el részletesen.

1. méregtelenítés
Elsőként az opcionális tisztító fázis következik. Ez a legszigorúbb része a diétának és lényege a sok folyadék és méregtelenítő ital fogyasztása, annak érdekében, hogy a vastagbélből távozzanak a toxinok és a Candida telepek nagy része.
Ebben a szakaszban főként nyers salátát és párolt zöldséget lehet fogyasztani, valamint gyógynövényeket, fűszereket és egészséges olajokat. A diéta eléggé szigorú, de jó esetben csak néhány napig kell tartani.
 

A kókuszolaj egy rnedkívül sokoldalú gombaellenes szer, amit nagyon könnyen be lehet illeszteni a diétába. Lehet kiegészítőként fogyasztani vagy az étolajat ezzel helyettesíteni. A kókuszolaj hihetetlenül egészséges, így érdemes a Candida diéta során elsőként ezt választani mint egy gombaellenes szert.
A kókuszolaj három fontos zsírsavat tartalmaz, a kaprilsavat, a kaprinsavat és a laurinsavat, amik egyaránt hatékonyan számonak le a Candida élesztőgombasejtekkel. A kaprilsav különösen népszerű és hatékony gombaölő, amit önmagában is fogyaszthatunk kiegészítő formájában. Persze, ha a kókuszolajat rendszeresen használjuk, akkor ugyanezt a hatást elérhetjük.

Miért hasznos a kókuszolaj a Candida diétában?
A Candidában szenvedők számára a kókuszolaj legfontosabb összetevője a kaprilsav. Ez a szer elpusztítja a Candida sejteket, mivel megzavarja sejtfalaik működését. A kaprilsavnak és a laurinsavnak közel azonos a hatása vagyis a kókuszolaj egy igen nagy teljesítményű gombaellenes készítménynek tekinthető. Vagyis úgy tűnik, hogy a Candida nem képes ellenállni a kókuszolajnak, hosszantartó alkalmazás során sem, így más gombaellenes szerekkel szemben a kókuszolaj hatékonyságát nem veszíti el az idő múlásával.
A kókuszolaj egy hatékony és biztonságos módja annak, hogy megakadályozzuk a Candida újbóli kiujulását is. Éppen ezért fontos, hogy egy hosszútávú diéta része legyen.
 

A Candida albicans leggyakrabban kétféle fertőzést okoz: ez a szájpenész és a hüvely gombás fertőzése. Egyes esetekben a Candida azonban sokkal jobban elszaporodhat a szervezetben és sokkal több kellemetlen problémát okoz. A Candida könnyen elszapodohat az egész szervezetben, ha az immunrendszer túlságosan gyenge vagy ha az egyén életmódja túlságosan egészségtelen.

A szájpenész kialakulása, a Candida eljutása a szájüregbe
A Candida albicans szájban történő elszaporodásának pontos oka nem ismert, így a szájpenész kialakulása is ismeretlen. Az azonban bizonyos, hogy a szájpenész esetében a csókolózás tiltott, mivel így továbbadhatjuk a fertőzést.

A hüvelyi fertőzések kialakulása

Továbbítása szájpenész
A Candida albicans a hüvelybe nagyon könnyen eljuthat a gyomor- és bélrendszeri traktusból és a hüvely nyálkahártyája kiválóan alkalmas felület e gomba elszaporodására. A hüvelyi fertőzés kialakulhat a szexuális érintkezés során is, vagyis ezt tekinthetjük szexuális úton terjedő betegségnek is.

Szempontok
Bármi, ami veszélyezteti az immunrendszer egészségét (immunszuppresszív gyógyszerek, HIV, antibiotikumok, szteroidok, kemoterápia, sugárzás, cukor, stressz, dohányzás), képes Candida fertőzés generálni. Bizonyos krónikus betegségek esetében (cukorbetegség, rák) is gyakori a Candida elszaporodása, így ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a helyes táplálkozásra.

A Candida egyfajta élesztőgombás fertőzés, ami a lehető legkülönfélébb helyen és formában jelenhet meg. Jelen lehet a hüvelyben, a szájban, a végbélben és a fülben is. Megtámadhat szervrendszereket, szerveket és testrészeket is, mivel képes a véráramon keresztül utazni.
A fülcsengés, visszatérő fülgyulladás vagy szárazság, a fájdalmak és a szúró érzések a fülben is utalhatnak a Candida fertőzésre, éppen ezért ilyen tünetek esetében is fontos, hogy felkeressük orvosunkat, aki megvizsgálja a fertőzött fület és meghatározza a helyes kezelési módokat.

Hogyan fokozzuk az orvosi kezelés hatékonyságát?
1. Szüneteltessük az antibiotikum használatot, ha lehetséges. Ha az orvos is engedélyezi, akkor abbahagyhatjuk az antibiotikumok szeését, annak érdekében, hogy a Candidás fülfertőzések megszűnjenek. Ellenkező esetében a Candida fertőzés nagy eséllyel kiújulhat.
2. Szerezzünk be egy gombaellenes készítményt. Az orvos utasítása szerint kezeljük a fület a gombaellenes szerrel. Nagyon fontos, hogy mindig kövessük az orvos utasításait és megfelelően alkalmazzuk a fülben található Candida kezelésére.
3. Tegyünk egy-két csepp fokhagymaolajat a fülbe. A fokhagyma egy természetes gyógyír, amivel meg lehet szüntetni a Candida fertőzést. Érdemes az olajat naponta kétszer használni. Készíthetünk mi magunk is saját fokhagymát olajat is: vágjunk apróra egy gerezd fokhagymát és azt öntsük fel egy kevés olívaolajjal.
 

A Candida megértése

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, ami általában a nyálkahártya felületén növekszik (száj, hüvely, végbél, gyomor), de bekerülhet a véráramba is és a szervezet bármelyik részébe eljuthat. Fertőzést okozhat, ha az immunrendszer ellenőrzése alól kikerül és túlszaporodik. 100 évvel ezelőtt a Candida fertőzés igen ritka volt, mivel az emberek friss ételeket ettek és nem vásároltak feldolgozott, adalékanyaggal felturbózott élelmiszereket. Nem fogyasztottak mindig antibiotikumokat, túl sok cukrot, kevesebbet használták a növényvédő szereket és az egyéb mérgező anyagokat. Sajnos ma már a legtöbb előállított élelmiszer távol esik eredeti, természetes állapotától. Emiatt az immunrendszerünk is gyengébb, aminek következtében a Candida egyre gyakoribb.

A Candida és a rák
A feldolgozott és magas cukortartalmú ételek ösztönzik a Candida szaporodását. Amikor ilyen ételeket fogyasztunk nap, mint nap, akkor létrehozunk a szervezetben egy túlzottan savas környezetet, amiben a Candida túlszaporodik és el kezd mitotoxinokat termelni. A mitotoxinok olyan méreganyagok, ami a Candida gmbák salakanyagait jelentik. A mitotoxinok szabadon utaznak a szervezetben, eljuthatnak a véráramba és a nyirok folyadékba és ezek megfertőzik az egészséges sejteket is, amik rákos sejtekké alakulhatnak át. Sőt a Candida még jobban legyengíti az immunrendszert, aminek következtében az nem tudja megvédeni a sejteket a károsodástól és a rákosodástól.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>